Българският министър на околната среда Нено Димов защити плановете на

...
Българският министър на околната среда Нено Димов защити плановете на
Коментари Харесай

Нено Димов защити плановете за Пирин пред евродепутатите

Българският министър на околната среда Нено Димов отбрани проектите на държавното управление за Пирин по време на изслуване в реосрната си комисия в Европайския парламент.

Въпросът беше издигнат от Карин Каденбах, която е член на групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите.

Аз съм виждала този парк единствено на фотография, само че има необятни групи, които са загрижени за бъдещето му, сподели Каденбах. Той съдържа две огромни зони от " Натура 2000 " и е част от международното естествено завещание, добави тя. Каденбах изрази угриженост, че следва предоговаряне на правото за застрояване. Вие твърдите, че единствено 2% ще са отворени за застрояване, само че има и проекти за нови писти и реорганизация, а освен за въжен въжен превоз, уточни тя.

По думите й към 42% ще бъдат отворени за водохващане, а съгласно българското закондателство това е възможно единствено за питейна вода. Опасенията обаче се, че те ще се употребяват и за производството на неестествен сняг. Според евродепутата решението от декември не дава отговор напълно на европейското законодателство и с него е нарушена е директивата за запазване на околната среда.

" Задавате ми въпрос, който е обвързван извънредно с националната политика, няма доста допирна точка с председателството на Съвета. Бих влезнал в детайлности по-късно, само че в този момент, с цел да не кажете, че тичам от въпроса ", сподели Димов.

" Двата % са по този начин и по този начин отделена буферна зона, в това число и от ЮНЕСКО, теост това става зона за туризъм и всички дейности, които са позволени, са в границите на тази зона, и нищо отвън това. А останалите 45%, за които говорите, те са фактически за питейни потребности и това е позволено от българския закон и не опонира по никакъв метод на никой европейски закон. Нещо повече, ние приказваме сега за достъпа до вода на жителите. Гражданите на Европейски Съюз би трябвало да имат достъп до чиста питейна вода ", добави той.

" От тази позиция аз не виждам несъгласие. Нещо повече, и комисар Вела в изявление сподели, че на този стадий няма нарушено българско законодателство и европейско. Аз съм уверен, че ние няма да нарушим и в бъдеще време законодателството и на България и на Европейски Съюз ", приключи изявлението си Димов.

Вчера кабинетът предложи да добави едно от двете си решения за Националния парк " Пирин ", взети сред Коледа и Нова година. С текста на пръв взор се предлага " заледяване " на строителството в няколко зони на парка до приемането на новия проект за ръководство.

Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Европредседателството (107)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР