Българският мед е основно експортно ориентиран. Регистрираните пчелари за 2017

...
Българският мед е основно експортно ориентиран. Регистрираните пчелари за 2017
Коментари Харесай

Българският мед е основно експортно ориентиран

Българският мед е главно експортно насочен. Регистрираните пчелари за 2017 година са 7672, а пчелните фамилии са 749 хиляди, оповестиха от Министерството на земеделието и храните.

Към 2019-а обаче има смяна - производителите са 6870, а записаните пчелни фамилии - 738 хиляди. Намалението е минимално - с 3.3 на 100. Причините са доста и разнородни. В началото на ноември членовете на Сдружение "Български свободни пчелари " още веднъж стачкуваха с искане химичните препарати да бъдат сменени с биологични, да се сътвори пчеларски ръб и да се понижи вносът на мед у нас.

Има, несъмнено, и позитивни трендове в бранша - младежи се ориентират към развъждане на пчели, а също по този начин нараства делът на биологичното произвеждане. Спрямо деветмесечната извадка от тази година България още веднъж ще е на същите равнища на експорт като през 2018-а, когато са осъществени към 10 719 тона. Това означи министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева на конференция, отдадена на "Проблеми на пчеларството в Европейски Съюз - дълготрайни решения " в Европейската сомисия в Брюксел, проведена от евродепутата Андрей Слабаков. По думите й в България секторът с най-голям условен дял на биологично направление е пчеларството.

Друга наклонност, която се следи е, че в бранша има уедряване на стопанствата и понижение на тези с под 150 пчелни фамилии.

Министър Танева заяви, че Националната пчеларска стратегия ще е с по-висок бюджет в размер на 6.4 млн. лв. годишно.,Има и няколко нови момента в тригодишния интервал на новата пчеларска стратегия, които са по-добри за стопаните. Възможностите за образуване на пазари и изложби за показване на българския мед са написани в мярка А "Техническа помощ ". Целта е да се съкрати веригата на доставки и потребителите да могат да закупуват мед и пчелни артикули непосредствено от производителя, което ще подсигурява по-висока добавена стойност. Изложенията ще се провеждат от пчеларските сдружения, което ще ускори тяхната роля и място.

Друга оригиналност по размер "В " от Програмата е поемането на разноските за пренасяне на пчелните кошери. Това ще докара до дейно потребление на пчелната паша и опазване на разнообразието от растителни типове. Финансиране за лабораторни проучвания, във връзка с хранителната стойност и чистотата на меда, ще се прави по размер "Г " от Програмата, изясни министър Танева. В момента тече процедура по акредитация на оборудвана лаборатория за доказване на отравяния на пчелните фамилии при растителнозащитни мероприятия. През идната година по Програмата за развиване на селските региони ще бъде отворен банкет за залесяване с медоносни култури.

Според Десислава Танева значима е устойчивата среда, която се основава за развиването на бранша и ролята на препаратите за растителна отбрана за здравето на пчелите. Тя изясни, че през идната година Българската организация по сигурност на храните би трябвало да е довършила работата си по основаване на електронна система, която да действа дейно и да уведомява за пръсканията. Министърът на земеделието акцентира, че е извънредно значимо да се стимулира потреблението на препарати за растителна отбрана, които щадят околната среда и са безвредни за пчелите. "Процедурите са сложни и би трябвало да търсим метод, по който да облекчим достъпа на такива препарати и дейни субстанции до българския пазар ", сподели още Танева. Тя изясни, че в Европейски Съюз има 17 позволени за приложимост препарати, а в България са три. Употребата на всички би трябвало да се позволява автоматизирано за всяка страна членка на Европейски Съюз, без значение от интереса на производителя. Такава смяна в Регламента би се отразила позитивно за бранш "Пчеларство " и ние ще я предизвикваме, означи министър Танева.

На конференцията участва и претендентът за европейски комисар по земеделието и развиването на селските региони Януш Войчеховски.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР