Българският лекарски съюз спира преговорите с Надзорния съвет на Здравната

...
Българският лекарски съюз спира преговорите с Надзорния съвет на Здравната
Коментари Харесай

Лекарският съюз спира преговорите с НЗОК


Българският лекарски съюз стопира договарянията с Надзорния съвет на Здравната каса. Настояват и за оставки. Причината - ''в момента има реплика на преговори''.

Касата предлага нарастване на клиничните пътеки с 8%, а лекарите желаят двойно повече. Според Лекарския съюз препоръчаното 8% от 1 септември е незадоволително.

„ Ние изпратихме няколко писма с наши оферти – за покачване на цените, методика, която да обезпечи тези икономии да доближат до лечебните заведения, а получихме писмо от НЗОК, в което на практика ни се споделя ''изпълнявай'', както се споделя - ядеш в този момент, или гориш. Оттук нататък отговорността за положението на системата е на тези, които взимат решенията – Парламент и Министерски съвет “, сподели доктор Иван Маджаров, ръководител на БЛС.

От Здравната каса дадоха отговор.

„ В момента това са опциите на финансовата институция и взетите решения са за да не се връщат пари в държавния бюджет “.

И подчертаха, че през май към този момент са били увеличени приблизително с 25 % и с новото нарастването по отношение на предходната година ще е 33 на 100. Отделно Надзорът на касата предлага 18% нарастване на парите за проучвания.

„ Ако моята оставка ще увеличи процентите за педиатричните пътеки със 100%, пред вас я подписвам в този момент “, съобщи доктор Александър Златанов, ръководител на Надзорния съвет на НЗОК.

През декември ще е ясно има ли още пари, които да се разпределят на лечебните заведения, а от Българския лекарски съюз не изключват митинги.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР