Българският лекарски съюз ще оспори по съдебен път Националната здравна

...
Българският лекарски съюз ще оспори по съдебен път Националната здравна
Коментари Харесай

СКАНДАЛЪТ се разраства: Лекарският съюз атакува в съда Националната здравна карта на Кирил Ананиев!

Българският лекарски съюз ще оспори по правосъден път Националната здравна карта, оповестиха от съсловната организация.

По-рано през днешния ден Министерският съвет одобри документа. Министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев посочи, че здравната карта дефинира фактическото положение на системата и съответните потребности от медицински действия, които са нужни да се дават на хората, и взема решение въпроса с потенциала на лечебните заведения да правят тази активност.

Съществуващите диспропорции в параметрите на НЗК са прекомерно явни, с цел да бъдат подминати, декларират обаче от БЛС. Националната здравна карта не следва да бъде рестриктивен инструмент за пациенти и лечебни заведения, а метод за разбор на потребностите на нацията от лекуване по области и база за следене на здравния статус на страната по райони, допълват от съсловната организация.

Председателят на БЛС Венцислав Грозев е изразил мнение, че съществуват действителни предпоставки вместо здравната карта да е подпомагащ здравната система дирек, да се окаже следващият финансов инструмент за лимитиране и едностранчиво бюджетиране на системата.

Както писахме, на днешното си съвещание държавното управление разисква и гласоподава Националната здравна карта. Тя ще дава учредения на НЗОК да подписва контракти с районните лечебни заведения.

Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР