Българският лекарски съюз ще настоява Продължаващото медицинско обучение (ПМО) да

...
Българският лекарски съюз ще настоява Продължаващото медицинско обучение (ПМО) да
Коментари Харесай

Българският лекарски съюз: Продължаващото медицинско обучение да стане задължително!

Българският лекарски съюз ще упорства Продължаващото здравно образование (ПМО) да стане наложително. Това стана ясно на  VI-я Национален конгрес на съсловната организация на тематика " Политики в опазването на здравето ", в която присъединяване взимат водещи експерти, болнични мениджъри, представители на университетските структури и други представители на здравния бранш.  

От Съсловната организация ще предложат иницииране на законодателна самодейност за разработване на Наредба за наложително продължаващо здравно образование, заяви проф. доктор Милена Станева, член на УС на БЛС. " Заради бурното развиване на науката и на медицината като част от нея добитите познания остаряват в границите на пет години. Медицината е област, в която образованието би трябвало да продължи цялостен живот, това е честен дълг на лекаря – стартира в първия миг, в който прекрачим прага на университета и продължава цялостен живот ", уточни проф. Станева. Тя изнесе данни, съгласно които продължаващото здравно образование е наложително в 13 страни от Европейски Съюз, а в други шест то е непринудено и наложително. 

 България е измежду 10-те страни, в които ПМО е напълно с непринуден темперамент. Продължаващото образование е безпорядък, на доста места то е оставено в ръцете на фармацевтичните компании, което е срамно и неприемливо, сподели акад. Лъчезар Трайков, ректор на Медицински университет – София. Според наблюдението му, в това число и на чудесно проведените от фармацевтичните компании симпозиуми, 40-50% от българските лекари не вървят на тях. За продължаващото здравно образование би трябвало да има поддръжката на Министерството на здравеопазването и на политиците, сподели още той. Ако не го създадем наложителен този развой, той още веднъж ще се размие, добави акад. Трайков. От страна на Медицинския университет във връзка с продължаващото здравно образование ще имате цялостно подпомагане, увери акад. Трайков. Ако продължаващото образование не стане наложително и не носи съответните заеми, неговата посещаемост би била минимална, сподели още акад. Трайков и добави, че медицинските сестри също имат предпочитание да посещават сходни конгреси. 

Според БЛС надграждаща подготовка би трябвало да е наложителна, като се основат условия за тласъци, само че и наказания. ПМО би трябвало да се организира от медицинските университети, министерствата на образованието и опазването на здравето, научните сдружения по специалности и други упълномощени институции " Начинът на акредитиране би трябвало ние да го предложим на законодателя ", посочи доктор Маджаров. " Предлагаме всички дружно – сдружения по специалности, университетски среди, асоциации на лечебни заведения – дружно да определим разпоредбите, а ролята на образованието е на сдруженията по специалности и университетите ", добави той.  

Конгресът на БЛС продължава и на следващия ден, когато се чака да бъде подписан Меморандум за съдействие.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР