Българският лекарски съюз проведе заседание, на което одобри изменението на

...
Българският лекарски съюз проведе заседание, на което одобри изменението на
Коментари Харесай

БЛС одобри изменението на Националния рамков договор за 2018 г.

Българският лекарски съюз организира съвещание, на което утвърди изменението на Националния рамков контракт за медицинските действия през 2018 година, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Тази година за първи път в средата на годината Управителният съвет на БЛС усилва цените на редица клинични пътеки в региона на педиатрията, неонатологията, пулмологията. За заплащането на по-високите пътеки Здравната каса отпусна от запаса спомагателни 50 млн. лв..

„ Със задна дата от 1 юни се трансформират цените на пътеките в региона на педиатрията. Смесените клинични пътеки влизат в действие от 1 юли. По разбираеми аргументи това се прави по този начин, с цел да не се постанова лечебните заведения да вършат два разнообразни доклада изясни Маджаров.

На съвещанието не е било признато нарастването на някои клинични пътеки, по които работят общинските лечебни заведения като кардиология и вътрешни заболявания. Предложено е 20% нарастване. От НЗОК са декларирали, че могат да си разрешат 10%. Маджаров заяви, че това предложение е разисквано с Асоциацията на общинските лечебни заведения,откъдето са изразили удовлетворение.

Исканията за нарастване бяха съгласувани и предоставени на разискване през май. В анекса към НРД за тази година е записано, че се усилват педиатричните пътеки с до 30%, пулмологията с 10%.

„ За Министерството на здравеопазването майчиното и детското опазване на здравето са приоритет. Средствата за педиатричната болница ще бъдат обезпечени от държавния бюджет като упованията са нужният финансов запас да бъде почти 100 млн. лева, като задатък от 30 % ще бъде възложен още тази година “, даде обещание здравният министър Кирил Ананиев. Въпреки обещанията на министъра напролет педиатри излязоха на митинги с претенции за по-добро възнаграждение и дефицитът на фрагменти. Медиците от Специализираната болница по детски заболявания “Проф. доктор Иван Митев ” в София настояха да се промени статута на лечебното заведение и да отпадне лимитът за банкет на пациенти. След серията от митинги в цялата страна кабинетът отпусна спомагателни 3 млн. лв. за заплати и нова техника. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР