Българският лекарски съюз продължава да стои зад тезата, че за

...
Българският лекарски съюз продължава да стои зад тезата, че за
Коментари Харесай

Какви проблеми крие въвеждането на електронните рецепти

Българският лекарски съюз продължава да стои зад тезата, че за белите предписания би трябвало да има избор - по преценка на лекаря да се изписват и в електронен тип, и на хартия. Това не значи, че съсловието е срещу дигитализацията, счита доктор Николай Брънзалов, заместител - ръководител на Българския лекарски съюз пред БНР. По думите му такова решение е доста внезапен завой във връзка с достъпа на пациентите до медикаменти.
 
Според Пенка Георгиева, ръководител на пациентските организации " Заедно с теб " би трябвало да се вкара хибриден модел при потреблението на белите предписания. Тя разясни за какво това е единствено в интерес на пациентите и техните близки. Такъв е и европейският модел, акцентира Георгиева. По думите й районните колегии на БФС от Пловдив, Балгоевград, Шумен са изпратили мнения срещу въвеждането на електронните бели предписания.
 
Мария Димова, член на Регионалната фармацевтична гилдия - София - столична, споделя, че поддържа мнението на БЛС. В персонално качество, не като член на РФК- София, Димова смята, че системата не е подготвена белите предписания да са единствено електронни. И изрази терзание, че и все още няма постоянна интернет връзка за цялата страна, а пациентите имат равни права на всички места. Димова смята, че всяко желание следва да се привежда в деяние едвам, когато са обезпечени условия да приемане на услугата, по този начин както е законово регламентирана.
Достъп до тази услуга би трябвало да има всеки български здравно-осигурен жител, от неосигурените, които са посетили доктор и имат изписана рецепта, от неосигурените, прегледани от Спешната помощ с лист за наставление, от задграничните жители с непрекъснат или краткотраен статут.
 
Още един акцент уточни Мария Димова - за какво зелените и жълтите предписания ще останат на хартия? Защо чужденците да имат право да им се извършва хартиена рецепта, а българските жители - не?
 
В общественият си профил магистър фармацевт Петър Буцев, притежател на аптека в Ямбол показва, че също поддържа визията на Мария Димова.
Той написа: " Не съм съперник на електронната рецепта и електронните наставления. Напротив, За съм. Но не съм За, непременно. За съм и зелените и жълтите предписания - да преминат на електронен вид, тъй като това ще отстрани редица нелепи моменти - като покупката на специфичните формуляри за поръчка на опиати и ЛП, съдържащи наркотични субстанции. Така няма да се " крадат кочани " с жълти предписания...Скоро в Ямболски окръг бяха заели редица движимости лица с кражбата на няколко рецептурни бланки, което изконсумира маса време и запас на страната, и на данъкоплатците ѝ, с цел да се стигне до уведомяването на всеки сътрудник, кои номера жълти предписания - се смятат за невалидни.
 
 istock istock
Днес е доста явен образец, системите на лекарите още веднъж са в срив и те не могат обикновено да предписват лекарства, да генерират посоки, да вършат информации за предишни отпущания и прочие. И постоянно съм питал - какви са проект Б и С, тъй като те неизбежно ще са ни нужни, в случай че отстраняваме напълно хартиените наставления.

Колко време ще важи електронната рецепта

Напротив, за нас ще е в пъти по-бързо, по- елементарно и по-безопасно да обслужваме единствено електронни наставления, тъй като няма да се постанова да четем нито грознопис, нито да поемаме ясно съзнателен риск, поели надълбоко мирис и присвивайки с очи, с цел да разчетем следващото наставление, което е сходство на почерк, върху сходство на рецепта. Не на последно място ще си спестим и санкциите от отпущането без съществуване на рецепта, на компромис, на лекарства " които пих преди ", на " предписания по вайбър ", на " лекарката ми сподели да си взема " и още и още... ".Това написа в профила си във връзка тематиката Петър Буцев.
 
 istock istock
Калина Михайлова, юрист по здравно право, отбрани концепцията, че електронизацията е безусловно нужна, като това е наклонност от десетилетия по света, а у нас се бави грандиозно. Издаването на електронни предписания е вярно, единствено в случай че се вкара цялостната електронна система в опазването на здравето, счита още Михайлова.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР