Българският лекарски съюз предупреди, че са възможни фалити, ако в

...
Българският лекарски съюз предупреди, че са възможни фалити, ако в
Коментари Харесай

Лекарите предупредиха за възможни фалити без увеличение на парите за извънболнична помощ

Българският лекарски съюз предизвести, че са вероятни банкрути, в случай че в бюджета за 2018 година не се заложат повече пари за извънболнична помощ. 

Според съсловната организация заложеното нарастване за болничната помощ в бюджета е приемливо, само че е обезпокоена от подценяването на дейностите за извънболнична помощ. Лекарите са безапелационни, че плануваният бюджет в това перо ще утежни качеството на медицинските действия. 

„ Категорични сме, че е належащо нарастване в средствата за извънболнична помощ и в случай че това не се случи, предстоят банкрути на лечебни заведения и в извънболничната помощ “, показаха от БЛС.

Реалното нарастване по отношение на бюджет 2017 на НЗОК е 407 млн. лева, от които за болнична помощ са ориентирани 148,560 млн. лева, за медико-диагностични действия – 5, 5 млн. лева, за медицински произведения са планувани 10 млн. лева, за първичната доболнична помощ – 7, 2 млн. лева и едвам 2,9 млн. лева за планувани за профилираната извънболнична помощ, изясняват от БЛС и допълват, че дребното нарастване за профилирана извънболнична помощ ще докара до напрежение сред лекари и пациенти.

От съсловната организация поддържаха лекарите в извънболничната помощ в настояването им за нарастване с 10 млн. лв. на парите за първична доболнична помощ и 13 млн. лв. - парите за профилирана извънболнична помощ. 

„ Необходимо ли е да почнат банкрутите на лечебни заведения и в извънболнична помощ, с цел да може виновните институции да си дадат сметка, че всяко перо в системата на здравеоппазване е значимо и не трябва да бъде подценявано “, безапелационни са от БЛС.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР