Българският лекарски съюз получи мандат за преговори със Здравната каса

...
Българският лекарски съюз получи мандат за преговори със Здравната каса
Коментари Харесай

БЛС получи мандат за преговори с НЗОК за по-високи цени на клинични пътеки

Българският лекарски съюз получи мандат за договаряния със Здравната каса за по-високи цени на клиничните пътеки в области като педиатрията.

Членовете на Съюза организират ексклузивен събор в Обзор. На него за първи път след 2012 година бяха направени и промени в Устава на организацията, като за първи път гласуването беше машинно и разреши експедитивност и бързина при вота.

„ Край на урните и опашките при избор на нови управления в БЛС “, разяснява доктор Иван Маджаров. Сред признатите промени в Устава са отпадането на Акредитационния съвет, който беше основан в края на 2012 година Запазва се настоящето възнаграждение и конструкция на управление на Съюза от ръководител, двама зам-председатели и основен секретар. Не се одобри предлагането заемащите платени длъжности в УС на БЛС да нямат право да заемат и служба шеф на общински и частни ДКЦ и Медицински центрове. Според признатите промени в Устава БЛС към този момент ще издава печатен и/или електронен орган.

Най-важното решение на изключителното съвещание обаче е обвързвано с договарянията, които ще стартират сред БЛС и НЗОК за увеличение цените на клиничните пътеки в границите на отпуснатите 50 млн. лв. от запаса на Здравната каса.

Новите цени ще влязат в действие от 1-ви юни, сподели ръководителят на Лекарския съюз лекар Иван Маджаров. Приоритетно ще бъдат нараснали цените в педиатрията, само че се плануват по-високи цени и в детската хирургия и в пулмологията.

Освен това в границите на запаса след разбор ще се обмисли и опция за минимално повишение на цените за обзор, сподели още лекар Маджаров.

С 221 гласа „ за “ делегатите на събора упълномощиха представители на УС на БЛС да преподпишат анекс към НРД (Националния рамков договор) за 2018 година Гласувана беше и декларация за устойчива и действителна политика в опазването на здравето, оповестяват от Българския лекарски съюз.

В декларацията се споделя:
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР