Българският лекарски съюз не подкрепя проекта за Национална здравна карта

...
Българският лекарски съюз не подкрепя проекта за Национална здравна карта
Коментари Харесай

БЛС иска оттегляне на проекта на Национална здравна карта

Българският лекарски съюз не поддържа плана за Национална здравна карта и упорства той да бъде върнат от Министерския съвет за доработване. Проектът за здравна карта в огромната си част не отразява мненията на комисиите за правене на регионалните здравни карти.

Това се споделя в мнение на Българския лекарски съюз (БЛС) за плана за здравна карта, оповестен за социална консултация на 24 април 2018 година

Становището е изпратено до премиера Бойко Борисов, ръководителя на парламентарната комисия по опазване на здравето Даниела Дариткова, здравния министър Кирил Ананиев, омбудсмана Мая Манолова.

Позицията на БЛС е съобразена със мненията на Районните лекарски колегии (РЛК).

Националната здравна карта се базира на регионалните здравни карти.

В мнението се споделя, че не е възможно за следващ път да бъде демонстрирано пред обществото, че изпълнителната власт не е в положение да образува издържана, стройна и аналитична политика в областта на българското опазване на здравето.

От БЛС акцентират и някои очевидни недоразумения в оферти план - като да вземем за пример, за области Стара Загора (в града има медицински факултет), Ямбол, Пазарджик са планувани 0 броя кревати за действия по урология. За област Сливен - 1 легло за съдова хирургия. За обл. Силистра - 0 кревати за активност по ортопедия и травматология. Считаме, че тези обстоятелства не се нуждаят от коментар.

От Лекарския съюз се надяват да са неточност и избраните потребности за структури по Обща и клинична патология са по една за област в това число за Пловдив, Варна, Плевен, Стара Загора. Изключение прави София столица - с избрани като нужни 5 структури.

Това би било разбираемо, в случай че политиката на страната е ориентирана към уедряване и централизиране на тази характерна активност, да вземем за пример в структури, задоволително обезпечени с фрагменти, здравна инсталация и консумативи, които да обезпечат първокласен медицински артикул и се разреши на лечебните заведения да го употребяват като външна услуга/компетенция, само че в този момент не е по този начин. Това не кореспондира и с условията, заложени от НЗОК като условия за подписване на контракт, в които за множеството хирургични клинични пътеки се изисква конструкция по патология на територията на болничното заведение или обитаемото място.

Здравеопазването допуска прецизната оценка на правата и ползите на всички жители, само че за приемането на Националната здравна карта, е извършено единствено едно съвещание. На него не е имало разискване на препоръчаните параметри. Проектът е направен напълно от Министерство на здравеопазването, без да е обсъждан и координиран с всички членове на комисията и не е одобрен или признат от Националната комисия всъщност.

От лекарската организация напомнят, че при правене на регионалните здравни карти, регионалните комисии прецизно са спазили метода на пресмятане по Методиката за нужния брой кревати по типове действия и равнища на подготвеност. От плана за Национална здравна карта се вижда, че Здравното министерство е употребило данни и друга методика от оповестената в Държавен вестник.

Лекарите акцентират някои от разликите. Според методиката броят на леглата е 4 на 1000 поданици, като е възможно покачване с 10%, само че не повече от 5,9 на 1000 поданици.

От Здравното министерство за база са взети броят употребявани кревати по другите специалности и равнища на подготвеност, преизчислени на 100% приложимост, т.е. заети 365 дни в годината.

Броят на леглата е избран на база регистриран брой леглодни по клинични пътеки към Здравна каса, умножени по неизвестно какъв коефициент, с цел да се прибавят и лекуваните платени пациенти или неосигурени и неотчетени към НЗОК.

Така полученият брой кревати се преизчислява при приложимост към 75% и се получава броят кревати по дадена компетентност, избрани като " съответни потребности ".

При систематизиране по равнища на подготвеност от БЛС регистрират, че са спазени процентните условия за съответствие. Първо:второ:трето равнище на подготвеност са надлежно за Терапевтични - 40:20:20, Хирургични - 10:60:30 и Педиатрични - 50:40:20.

Дава се опция на области, в които разкритите кревати от III равнище на подготвеност да са по-висок %. Областната комисия да предложи по-голям брой кревати от изчислените, като тези кревати ще се употребяват за лекуване на пациенти от други области на районно равнище.

" Разпределението по брой и равнища на подготвеност е на база регистрирани в НЗОК действия, т.е., в случай че обещано лечебно заведение има 30 кревати трето равнище на подготвеност и на тях са осъществени действия от I, II и III равнище в съответствие 70:20:10, в плана се залага, че има нужда от 21 кревати първо равнище, 6 кревати второ равнище и 3 кревати трето равнище на подготвеност. Така изчислен, броят кревати по равнища и типове не дава отговор на процентното систематизиране, заложено в Наредбата ", се споделя в мнението на БЛС.

Сред другите им претекстове за неприемането на плана за Национална здравна карта е и разминаването сред направените здравни карти от Областните комисии, които напълно дават отговор на заложените условия на методиката, направена от Министерство на здравеопазването и подадените статистически данни по области.

В Областните здравни комисии не са употребявани данни за осъществени медицински действия за 2017 година по равнища на подготвеност и при работата си при установяване на броя кревати комисиите са се съобразявали единствено с условията на Наредбата.

Предложената от Министерството на здравеопазването Национална здравна карта съставлява обработени статистически данни за регистрираната през 2017 година активност, събрани от всички лечебни заведения за дадена област по всички специалности.

Изчислените на този принцип кревати са препоръчани от Министерство на здравеопазването като съответни потребности от кревати, включени в НЗК, и за които след това от Здравната каса (НЗОК) ще подписва контракт за финансиране по линия на здравно обезпечаване. Така заложените в Здравната карта брой кревати по равнища на подготвеност фрапантно се разграничават от препоръчаните от регионалните комисии, пишат от БЛС.

От съсловната организация пишат, че е неточно да се употребяват данни за съществуващи лечебни заведения с разкрити брой кревати по типове и равнища на подготвеност към 31.12. 2016 година при установяване на потребностите след 01.04.2018 година В този интервал, огромна част от лечебните заведения са трансформирали своята активност - и като позволение за активност, и като равнище на подготвеност, стимулират несъгласието си от БЛС.

Разпределението в плана на НЗК на леглата по равнища на подготвеност буди съществено терзание, поради текстовете, залегнали в Националния рамков контракт за медицински действия 2018 година /по-конкретно член 275, алинея 1, т. 4 и член 345, т.7/. Може да се допусна, че в случай че Здравната карта се одобри в оферти от министерството вид с избраните в него брой кревати по равнище на подготвеност, това ще докара до прекратяване на болничното лекуване по някои специалности още към средата на съответния месец, защото при надхвърляне броя кревати по контракт с НЗОК активността няма да бъде заплащана. Това ще наруши правата на здравноосигурените лица за достъп на краткотрайна, съответна и в задоволителен размер болнична здравна помощ по избрани специалности, изясняват от лекарската организация.

Те прецизират, че е неточно и потреблението на термина " в действителност употребявани кревати ", тъй като действително това са " в действителност финансирани кревати " заради лимитиране на активността на болничните лечебни заведения.

При в този момент съществуващия метод на отчитане към НЗОК по типове кревати, не е включена активността на лечебните непрофилирани кревати. В момента настоящият Националният рамков контракт разрешава подписване на контракт с лечебни заведения за болнична помощ за осъществяване на клинични пътеки във вътрешно поделение. Липсата на непрофилирани лечебни кревати в Здравната карта ще ограничи правото на лечебните заведения да сключат контракт с НЗОК. Това ще докара до утежняване на качество на болничната здравна помощ и достъпа до нея, като пострадали ще бъдат само здравноосигурените лица.

В плана на Здравната карта са избрани съответни потребности от кревати за интензивно лекуване. В тях се включват медицински действия: интензивни грижи, хирургия, педиатрия, лечебни, акушерство и гинекология. Те са с към 6000 по-малко от съществуващите сега. Намалени са към 2500 хирургични кревати, 2000 лечебни, 760 акушеро-гинекологични, 375 педиатрични и 285 кревати за интензивни грижи.

Според лекарите е подходено изцяло механично при установяване на потребностите от съответната болнична здравна помощ. Изискванията за равнища на подготвеност са отнесени към кревати, а не към цялостната конструкция - клиника/отделение. Не е взето поради, че към настояшия миг липсват стандарти по дванадесет значими медицински специалности (хирургия, упойка и интензивно лекуване, кардиология, неврохирургия, урология, здравна онкология и др.).

При определянето на потребностите на популацията и съществуването на съответни медицински структури за тяхното покриване не са взети поради логаритмите на клиничните пътеки. Това единствено по себе си води до механично затваряне на работещи клиники/отделения, безапелационни са от лекарския съюз.

От БЛС регистрират като плюс избраните потребности от кревати за дълготрайно лекуване и палиативни грижи са повече от съществуващите сега. Те обаче напомнят, че този тип здравна помощ не е обезпечен от страната, защото не е обезпечено нужното финансиране. За палиативни грижи, да вземем за пример, НЗОК заплаща само 20 дни за онкологично заболели пациенти в терминален етап. От друга страна са заложени толкоз високи стандарти, че общинските лечебни заведения не са в положение да сключат контракт за осъществяването им.

От Лекарския съюз обръщат внимание, че според член 29, алинея 3 на Закона за лечебните заведения /ЗЛЗ/, в техния състав влизат: регионалният шеф, представители на Регионалните здравни инспекции, на Районната здравноосигурителна каса, районните колегии на БЛС и на Български зъболекарски съюз, на Българска асоциация на експертите по здравни грижи, на пациентски организации и представители на всяка една община.

Както е видно, законодателят заслужено е определил по подготвеност точно членове, които познават в елементи структурата и функционалностите на опазването на здравето на локално равнище, означават от БЛС. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР