Българският лекарски съюз не е договарял лимити, а мярката не

...
Българският лекарски съюз не е договарял лимити, а мярката не
Коментари Харесай

Новият шеф на Българския лекарски съюз определи лимите за лъчетерапия като недоразумение

Българският лекарски съюз не е договарял предели, а мярката не е съгласувана и с гилдията на лъчетерапевтите. Това разяснява новият ръководител на Български лекарски съюз (БЛС) доктор Иван Маджаров в ефира на Би Ти Ви във връзка опцията здравната каса да вкара предели за лъчетерапия.

" В БЛС постоянно сме били срещу лимитите. Според мен лимитите за лъчетерапията са едно неразбирателство. Ние в никакъв случай няма да оставим пациент без лекуване " сподели още той.

Председателят на БЛС се разгласи за оставане на пациентите на лекуване в България. " Не би трябвало да позволяваме българските пациенти да вървят в чужбина, с цел да се лекуват. Работихме доста, с цел да се сдобием с една от най-модерните техники в целия свят за лъчелечение. Ние ще се борим за повече средства за опазването на здравето " добави Маджаров.

Той подчертава, че разликата в цените и цената на всяка здравна услуга тук и в чужбина са обилни и българската страна би трябвало да направи всичко допустимо нашите пациенти да се лекуват тук.
" В момента тук се ползват най-съвременните способи на лекувания ", сподели Маджаров.
" Не настоявам, че 4 милиарда лева са малко, само че с изключение на тях има данни за още съвсем толкоз, които се заплащат отвън обществения фонд ", сподели Маджаров. Той добави, че БЛС не поддържа здравната карта. " Ние не участвахме интензивно в нейното създаване и за това не я подкрепихме. Има грешки в нея и ние сме твърдо срещу потреблението на здравната карта за рестрикция на кревати и пациенти. В този тип ние няма да подкрепим здравната карта ", безапелационен беше той.

" Ще създадем като лекари всичко допустимо пациентите да не страдат от лимитите за лъчетерапия " увери националният съветник по лъчетерапия Румен Лазаров в ефира на " Нова телевизия ". " Ще се опитаме да не ги съблюдаваме, само че качественото лекуване ще бъде за сметка на центровете и не се знае докога ще може да компенсираме дефицита на средства " сподели той.

Лазаров посочи, че има нова инсталация, с която експертите са съумели да се оправят бързо, а в това време е било дадено, че няма да има предели за онкоболните. Той сподели, че от 100 експерта, 84 са се подписали, че не поддържат измененията, което е изпратено до институциите и уточни, че лекуването в чужбина е 10 пъти по-скъпо от това в България.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР