Българският лекарски съюз е успял да договори повече пари за

...
Българският лекарски съюз е успял да договори повече пари за
Коментари Харесай

БЛС договори повече пари за извънболничната помощ

Българският лекарски съюз е съумял да контракти повече пари за извънболничната помощ, които ще влязат в действие със задна дата от 1 януари тази година.

Разговорите за параметрите на анекса към Националния рамков контракт 2020 - 2022 година продължиха три месеца, а БЛС ги дефинира като тежки и интензивни. За първи път извънболничната помощ е била изведена като приоритет и е контрактуван толкоз сериозен растеж на цените.

Български лекарски съюз е съумял да реализира следните договорености за изпълнителите на здравна помощ:

1. 30% приблизително нарастване на цените на дейностите в Първичната извънболнична здравна помощ и в Специализираната извънболнична здравна помощ (ПИМП и СИМП).
В ПИМП растежът на цените е приблизително 30%. Съществено е нарастването, както на профилактични прегледи, по този начин и за диспансерно наблюдаване на хронично заболели пациенти. Повишени са и цените за капитационни заплащания при ОПЛ. 31% приблизително е покачването на цените на дейностите СИМП, включващи първоначални и вторични прегледи, здравна експертиза, профилактични прегледи, диспансерно наблюдаване на хронично заболели пациенти, прегледи по майчино и детско опазване на здравето. В Медико-диагностичната активност (МДД) е налице сензитивен растеж на броя на проучванията (обемите). Целта е да се покрият потребностите на пациентите и да им се даде опция да се възползват от по-голям брой проучвания.
2. В болнична помощ Български лекарски съюз реализира поставената цел от приблизително нарастване на цените за действия в размер на 25% . Новите цени там влизат в действие от 01.05.2022 година За оставащите месеци до края на годината лечебните заведения ще получат и увеличени бюджети - почти с 25%.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР