Българският лекарски съюз е причината за отстраняването от поста на

...
Българският лекарски съюз е причината за отстраняването от поста на
Коментари Харесай

Бившият шеф на НЗОК съзря лекарския съюз зад отстраняването си

Българският лекарски съюз е повода за отстраняването от поста на шефа на Националната здравноосигурителна каса Петко Салчев.

Това разяснява самият някогашен към този момент шеф пред публицисти в коридорите на Народното събрание минути откакто депутатите изненадващо и го гласоподаваха в незабавен порядък. Оставката на Салчев бе призната със забележително болшинство от 149 гласа " за ", нито един " срещу ", а 26 народни представители се въздържаха. Искането за отстраняването му бе прегледано, откакто бе импортирано предложение, обединило депутати от ГЕРБ - Костадин Ангелов, " Продължаваме промяната " - Антон Тонев, " Демократична България " - Александър Симидчиев, и " Български напредък " - Николай Благоев .

" Ако погледнете всичките неща, които са написани в писмото на Българския лекарски съюз, очевидно скритият претекст е да ме отстранят. Въпреки всички подадени сигнали за продължение на разговора, тази сага стартира от 10 откомври ", съобщи Петко Салчев.

Бившият към този момент началник на НЗОК акцентира, че неведнъж е изпращал писма и предложения към Лекарския съюз за продължение на разговора, само че отговор нямало.
 Лекарският съюз желае оставката на шефа на НЗОК и плаши с митинги
Лекарският съюз желае оставката на шефа на НЗОК и плаши с митинги

Искането за предварително освобождение от поста на Петко Салчев ще бъде импортирано в Народно събрание

" Винаги съм се стремял да съблюдавам законите и нормативните уредби и там, където те се нарушават, да не разреша това да се случва. Едно от нещата, което възбуди недоволството на БЛС бе, когато изпратихме нашите мнения по отношение на предложенията за смяна на Националния рамков контракт. Може да ги прочетете, бяха изпратени до комисията по опазване на здравето, до омбудсмана, до министъра на опазването на здравето. Зададох един простоват въпрос - дали шефът, предлагайки този Национален рамков контракт, нарушава правата на здравноосигурените лица? НЗОК е институция, която не е на лекарите, а на здравноосигурените лица и шефът на НЗОК би трябвало да пази интереса на здравноосигурените лица ", уточни Салчев.

" НЗОК не заплаща заплати. Опитите за въвеждане в Националния рамков контракт (НРД) на условия за заплати, са противозаконни. И на всички тези неща бе обърнато внимание и съда постанови, че това не би трябвало да се прави през НРД. "

Той не разяснява дали съзира зад отстраняването си предпочитание за предопределение на съответна фигура отпред на здравната каса: " Попитайте вносителите. "

Петко Салчев отхвърли да има персонален спор с който и да било, като предизвести още - оттук насетне всеки шеф на НЗОК може да бъде свален във всеки миг под натиска на съсловните организации.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР