Българският лекарски съюз (БЛС) разпространи позиция във връзка със случая

...
Българският лекарски съюз (БЛС) разпространи позиция във връзка със случая
Коментари Харесай

Българският лекарски съюз с позиция по случая в Плевен

Българският лекарски съюз (БЛС) популяризира позиция във връзка със случая с умряла родила в плевенската Университетска болница, за който стана ясно преди дни. Съюзът се опълчва на популяризиране на вменена, само че недоказана виновност, което е и главно предписание в постановката и разбиранията на Европейския съд по правата на индивида, оповестиха от съсловната организация.

" Докато по основал се медицински проблем, не бъде осъществено подробно следствие по отношение на вероятните аргументи за настъпилите последствия, всеки жител следва да бъде ненарушим от уронващи името му упреци, както и вменяващи му недоказана виновност мнения ", декларират още от БЛС в позицията си, разпратена до медиите и представена от Дарик.

В писмото си от организацията изричат своите искрени съболезнования към околните на умрялата пациентка.

" Лекарската колегия е изключително сензитивна към създаване на чувство за групова виновност. Дори и да са налице отговорно осъществени дейности, не трябва да забравяме, че виновността постоянно е самостоятелна, а не обща, заради което е неприемливо укорът за позволена неточност да рефлектира върху цялото съсловие ", акцентират още от Съюза.

" Тиражирането на недостоверна информация, без доказателства и фактология, по изключително сензитивна тематика като майчиното и детско здраве, основава съмнение към българските медици и нагнетява в допълнение напрежението бранша, компрометира лечебно-диагностичния развой и основава предпоставки за експанзия у пациенти. Това носи само и единствено негатив за системата и обществото, и не е от изгода за никого ", означават в позицията си лекарите.

Българският лекарски съюз декларира своята категорична готовност да спомага по всички вероятни начини на Изпълнителна организация " Медицински одит " (ИАМО) и Регионална здравна ревизия (РЗИ) - Плевен, органите, които са заети с инспекциите по случая, тъй че въпросът да бъде навреме позволен и обществеността да бъде успокоена.

От управлението на съсловната организация разясняват, че имат вяра, че " обществото ще успее да осъзнае, че лекарската специалност е предопределение и всички ангажирани с нея, се водят от правилото " Primum non nocere " (от лат. " На първо място: не вреди " ). 

При доказан от способените органи пропуск от страна на медицинския екип на УМБАЛ „ Георги Странски “-Плевен, Лекарският съюз своевременно ще предприеме разрешените от Закона за съсловните организации на лекарите и лекарите по дентална медицина действия.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР