Българският лекарски съюз /БЛС/ настоява в спешен порядък да отпаднат

...
Българският лекарски съюз /БЛС/ настоява в спешен порядък да отпаднат
Коментари Харесай

БЛС настоява да отпаднат лимитите за броя легла по клиники в педиатрията

Българският лекарски съюз /БЛС/ упорства в незабавен порядък да отпаднат лимитите за броя кревати по клиники в педиатрията. Ограничението да е общо за броя кревати за педиатричните лечебни заведения и отделения. Това се показва в позиция, призната на съвещание на Управителния съвет на БЛС през днешния ден, оповестиха от Съюза.

БЛС упорства за увеличение на цените на медицинските действия /особено за педиатричните пътеки/ още в границите на в този момент настоящия Анекс към НРД 2018, като за тази цел се употребява запаса на НЗОК.
От лекарската организация желаят още погашение на така наречен "надлимитна активност " на лечебните заведения на стойност 153 млн. лева с икономии осъществени от бюджета за болничната помощ за 2019.

Съсловната организация упорства да бъде въведена потребителска такса за обзор на дете, която да бъде поета от страната. БЛС упорства за почтено възнаграждение на всички, работещи в здравния бранш, което да се осъществя посредством действително остойностяване на труда на медицинските експерти.

Според БЛС през последните месеци сме очевидци на поредност от митинги - тези на експертите по здравни грижи от страната, а от началото на април и на педиатрите от Специализираната болница по детски заболявания "Проф. доктор Иван Митев ". БЛС е безапелационен, че не това е методът да се реши задълбочаващият се с години проблем за остойностяване на труда на здравните експерти, са показали от Съюза и са допълнили, че единственият метод за обществено финансиране на опазването на здравето в България е през НЗОК, а финансирането на отдалечените райони е отговорност на Министерство на здравеопазването посредством програмата за лечебните заведения, работещи в неподходящи условия.

БЛС се солидализира с изказаните от педиатрите от Специализираната болница по детски заболявания "Проф. доктор Иван Митев " проблеми. Те има опция и би трябвало да бъдат решени посредством повишение на цените на КП в болничната помощ и посредством повишение на цените на медицинските действия и капитацията в извънболничната.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР