Българският лекарски съюз /БЛС/ написа отворено писмо до пациенти и

...
Българският лекарски съюз /БЛС/ написа отворено писмо до пациенти и
Коментари Харесай

БЛС изрази своето категорично негодувание от бездействието на НЗОК и МЗ в отворено писмо

Българският лекарски съюз /БЛС/ написа отворено писмо до пациенти и ръководещи, което бе публикувано до медиите.

Novini.bg го разгласява без редакторска интервенция:

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА, КОЛЕГИ, ПАЦИЕНТИ, УПРАВЛЯВАЩИ,

В последните дни ставаме очевидци на невиждано неглижиране от страна на Министерство на здравеопазването и НЗОК на проблемите в опазването на здравето. УС на БЛС показва своето изрично възмущение от бездействието им, поставящо здравната система в безспорна неспособност за вярно действие и в заплаха живота и здравето на пациентите. Много са въпросите, по които лекарският съюз от дълго време сигнализира. За страдание, мнението на специалистите, представители на най-голямата съсловна организация, не се взема поради.

През актуалната година неведнъж настоявахме пред всички екипи на Министерство на здравеопазването и НЗОК за преразглеждане на нормативната база, която с помощта на голям брой ремонти „ на парче “ от разнообразни екипи на Министерство на здравеопазването, към днешна дата е изпълнена с толкоз доста несъгласия, че действително става невероятно да се оказва нужната на хората здравна грижа, без да се наруши някоя от нормативните разпореждания. БЛС е показал редица експертни оферти за корекцията на съществуващите несъгласия в нормативните документи, с оферти за взаимно разискване на вероятните решения, само че отговор от страна на институциит до момента няма.

Пореден образец за липса на ангажираност е безмълвният отвод на Народно събрание на НЗОК за започване на преговорен развой за сключване на Национален рамков контракт 2018 година, който трябваше да започва още през м. ноември. Независимо от многократните апели и декларирана подготвеност от БЛС, досега същият не е налице. Каква е повода в края на 2017 година, към момента да няма преговорен развой, да няма работни срещи за разработване на нормативни документи? Може би, това е опит на ръководещите за едностранно, административно „ контролиране на системата “, за икономии на пари от здравето на пациентите. Създаването на административна регулация, без присъединяване на лекарите, крие опасности здравната система да рухне в околните месеци. Последиците за обществото ще са пагубни и ще слагат опазването на здравето в неспособност за съответно действие, задълбочавайки съществуващото напрежение в бранша. Пристигналото едвам през вчерашния ден в 13:20 ч., в централата на БЛС писмо от НЗОК, за пускане на договарянията, с начало 14:00 ч. в същия ден, одобряваме за официална покана и симулация на предпочитание за преговорен развой.

Убеждаваме се, че в България значимите проблеми не се вземат решение посредством поредно и стратегическо мислене, а въз основа на уличното неодобрение на протестиращите. Недоразумение е анулацията на наложения мораториум единствено за лекарствени артикули, пропускайки обстоятелството, че подобен има и за реализиране на нови медицински действия. За шести път Параграф 6 на ЗБНЗОК за 2018 година за лекарствените молекули бива прегласуван без никой да осъзнава действителната нужда от анулация на Параграф 11 за нови медицински действия. Защо още веднъж не бе чут гласът на лекарите и на пациентските организации за анулация на мораториума за нови действия? Това по-малко значимо ли е за системата, за пациентите, за съблюдаване правилата за комплексност на здравната услуга и правото на свободен избор на жителите. Възможността пациентът да оздравее не зависи единствено от лекарствената терапия, нужни са медицински действия и лечения, изпълнени от лекари.

УС на БЛС сигнализира неведнъж, че системата е пред срив, като в политиката на в този момент настоящото управление на Министерство на здравеопазването и НЗОК не се виждат ограничения ориентирани към стабилизиране на бранша. Всички лечебните заведения работят в условия на предели, нормативен безпорядък и несъгласия. Трета поредна година не се изплаща така наречен „ надлимитна активност “ в лечебните заведения - действително осъществена в интерес на пациента, регистрирана и призната от НЗОК. В същото време по публични данни на Националната организация за приходите надсъбраните средства за 2017 година от здравноосигурителни вноски са 124 млн. лв.. Те следва да бъдат разходвани в интерес на здравето на пациентите и за погасяване на настоящи разноски на лечебните заведени, за попречване на систематичния им банкрут. Същият ще остави хиляди пациенти без здравна помощ, в нарушаване на конституционния принцип, че здравето на нацията е висша полезност. Къде тогава са тези надсъбрани средства и за какво не се употребяват по предназначението им?

Логичният въпрос тук е: Дали опазването на здравето в действителност е приоритет на държавното управление и дали „ промените “, които се организират в последните години не целят оставянето на българските жители без налично опазване на здравето?
Кой ще излекува болното опазване на здравето и ще поеме отговорност? Как да се случи това в случай, че никой не чува диагнозата? Кога ще стартират действителни дейности за прекъсване на течовете в системата? Кога ще се прекрати “удобната” процедура виновността за несъвършенствата в системата да се хвърля върху тези, които с неуморния си труд всекидневно избавят човешки животи – лекарите и медицинските сестри. Със систематичното нерешаване на значими и неотложни въпроси в бранша, в това число хроничното недофинансиране и незаплащането на осъществената здравна активност, виновните институции показват само и единствено управническа отпадналост.

До по кое време гласът на съсловието няма дa бъде чут и ще продължаваме да се въртим в омагьосания кръг на бездействието?
Непрестанната рецесия в бранша, води до крайни дейности на ангажираните в опазването на здравето реализатори.
За да се предотвратят следствията от безучастие на виновните институции са нужни незабавни дейности за: погашение на надлимитната активност за 2017 година, анулация на наложения мораториум за нови медицински действия и ускорено осъществяване на договаряния за НРД 2018 година

БЛС неведнъж е упорствал за смяна на модела на опазването на здравето. Важни и първи стъпки в тази посока са демонополизирането на НЗОК и построяването на втори дирек в здравното обезпечаване, остойностяването на медицинския труд. Незабавен резултат ще докара ускореното въвеждане на електронна здравна карта и рецепта, електронна борса за медикаменти и медицински произведения. Съсловната организация приканва всички ангажирани със здравеопзаването у нас да седнем към масата за договаряния и в дух на градивни дейности да се заемем с решаването на генезиса на трупащите се с години проблеми в бранша – остарелият и несъответствуващ на потребностите на актуалното общество модел на опазване на здравето!

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА, СКЪПИ КОЛЕГИ И ПАЦИЕНТИ,

В навечерието на коледните празници всеки чертае своя път за по-добро бъдеще, в което най-важна остава вярата. Ние, лекарите, към момента имаме вяра, че ще бъдем чути. За да останем тук и в този момент, настояваме виновните институции да намерят воля за решение проблемите в здравната системата, изключително в границите на българското председателството на Съвета на Европейски Съюз. Настояваме за обезпечаване на опция да лекуваме дейно пациентите, прилагайки знанията си. Настояваме опазването на здравето в България да продължи да действа, само че по сполучлив метод. Настояваме за държавническо отношение към опазването на здравето и чакаме институциите да осъзнаят, че здравето е основа на националната сигурност на страната ни.

С почитание,
Д-р Венцислав Грозев
Председател на БЛС
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР