Българският лекарски съюз /БЛС/ и Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ подписаха

...
Българският лекарски съюз /БЛС/ и Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ подписаха
Коментари Харесай

500 млн. лв. повече за здраве през 2019 г.

Българският лекарски съюз /БЛС/ и Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ подписаха анекс към Националния рамков контракт. За 2019 година бюджетите на лечебните заведения ще бъдат увеличени с към 5%, а пациентите ще имат право на повече посоки, както за проучвания, по този начин и за прегледи при експерти. Планираното нарастване е към 10%.

Здравният министър Кирил Ананиев уточни, че ограниченията, които са заложени в Анекса, са свързани с възстановяване на контрола в системата. “Предстои да разработим редица нормативни актове през първото тримесечие на 2019 година, които още веднъж ще надградят качеството и ефикасността на здравните грижи, както и ще подобрят успеваемостта на разходването на средствата “, добави министърът на опазването на здравето.

„ Хубавото е, че успяхме да договорим уравновесено систематизиране на близо 500-те милиона лв. спомагателни средства за медицински действия през 2019 година, които ще допринесат за възстановяване работата на цялата здравна система. Надяваме се, че новият Анекс ще сътвори условия на предвидимост, резистентност и бистрота в бранша “, разяснява заместник-министърът на опазването на здравето и ръководител на Надзорния съвет на Здравната каса Жени Начева.

В анекса към Националния рамков контракт е очакван наложителен видеоконтрол в инвазивните кардиологии. Всеки ден ще се следи и какъв брой са признатите пациенти и свободните кревати в лечебните заведения. Също по този начин се планува проучванията на пациенти, изпратени за банкет в болница с посоки от персоналния доктор, да се вършат в лечебното заведение.

Бележките за осъществени имунизации и профилактични прегледи на деца, които издават персоналните лекари, ще отпаднат от пакета действия, който заплаща здравната каса. Предвижда се здравното за работа и свидетелството за брак, които също издават персоналните лекари да станат платени. Дали измененията ще бъдат утвърдени ще стане ясно след подписването на анекса към Националния рамков контракт, което се чака в края на тази или началото на идната година.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР