Българският лекарски съюз (БЛС) и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) подписаха

...
Българският лекарски съюз (БЛС) и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) подписаха
Коментари Харесай

БЛС и НЗОК подписаха Националния рамков договор

Българският лекарски съюз (БЛС) и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) подписаха Националния рамков контракт (НРД) 2020-2022.
Средствата за дентална помощ за 2020 година са 179 800 000 лева, което е с 12,8 благ. лв. повече от миналата година.
Договорът регламентира разширението на опциите за възобновяване на функционалността на дъвкателния уред с цяла плакова зъбна протеза (съответно - по една за горна и долна челюст), като отпада възрастовото ограничаване за тези действия. Услугата до момента можеха да употребяват пациенти на възраст 65-69 години в това число.
Включването на дейностите по възобновяване на функционалността на дъвкателния уред с цяла плакова зъбна протеза за всички възрастови групи ще способства за възстановяване на индикаторите на тяхното здраве, както и за превъзмогване на тоталното обеззъбяване.
Лекарят по дентална медицина ще има опция да ревизира посредством предоставената услуга на НЗОК осъществените и регистрирани в НЗОК дентални действия на жителите, като отпада досегашното ограничаване за времеви интервал.
Министерството на здравеопазването е предложило план на промени в Закона за здравното обезпечаване, които дават право да бъдат заложени условия по отношение на структурата на разноските за личен състав. Законовите промени към този момент са в Министерския съвет и ще бъдат гласувани на съвещанието в петък.
“Важно е да се означи, че във всеки един миг през тези три години, за които важи Рамковият контракт могат да бъдат правени промени при предпочитание на някоя от договарящите страни”, изясни ръководителят на БЛС доктор Иван Маджаров. Всички претенции, сложени на УС на БЛС по време на 71-вия Извънреден събор, са изпълнени”, добави доктор Маджаров.
От лекарския съюз оповестяват, че в НРД се записа, че болничното лечебно заведение не може да заплаща по-малко от 80 на 100 от половината от месечния му доход за заплати на лекари и експерти по здравни грижи, от които 80 на 100: 64% за лекари и 36% за експерти по здравни грижи.
"Ако приходите на лечебното заведение са 1 млн. лева, от тях не по-малко от 500 хиляди лева би трябвало да отидат за разноски за личен състав. От тези 500 хиляди лева, не по-малко от 80%, т.е. 400 хиляди лева ще отидат за хонорари на експертите по здравни грижи и лекарите при съответствие 1:1.6, съобщи здравният министър Кирил Ананиев. Здравният министър даде и различен образец: в случай че здравната сестра взима 1000 лева, лекарят ще взима 1600 лева, като посочи, че и при двете суми приказваме за „ не по-малко “.
Кирил Ананиев категорично акцентира, че в тази ситуация става въпрос за образуване на разноските за хонорари като цяло на експертите по здравни грижи и на лекарите. Конкретните заплати на медицинските експерти в обособените лечебни заведения ще се дефинират на база вътрешните правила, утвърдени от груповия орган и от самото управление на лечебните заведения. „ Това, което мога да върша аз като началник на 62 лечебни заведения, е да върша инспекция дали се извършват тези условия. Освен това, лечебните заведения са длъжни да показват тези свои вътрешни правила на Изпълнителна организация „ Медицински контрол “ и в случай че тя откри, че не се съблюдават разпоредбите, без значение от формата на благосъстоятелност, ние имаме право да излезем с наставления и да отстраним това противоречие.
Към момента към 90 % от държавните лечебни заведения към този момент са покрили началните съществени заплати по Колективния трудов контракт /КТД/. От останалите държавни лечебни заведения има увещание, че при тези правила и при увеличените доходи, които ще имат от болничната активност, ще реализиран равнищата, заложени в КТД.
Предстои смяна в Закона за лечебните заведения, тъй че новите правила за образуване на разноските за личен състав да важат за всички лечебни заведения, в това число и частните, изясни доктор Иван Кокалов, член на Надзорния съвет на НЗОК. По думите му разноските за администрация и различен личен състав в лечебните заведения също ще се разпределят по вътрешни правила. „ Това, което подписахме през днешния ден, дава подтик за решение на казуса. Още през февруари-март, когато стартират да работят и забележим какво се случва, в случай че би трябвало ще се поправяме, в това число и разпределението, само че би трябвало да бъдат достигнати минималните равнища в КТД. Всичките ние ги чакаме и допускам, че това ще се случи “, уточни още доктор Кокалов след подписването на НРД.
Всичко планувано ще се случи в къси периоди и няма да има никакво закъснение, увери министър Кирил Ананиев.
Увеличени са цените на 251 клинични пътеки и 7 процедури приблизително с 14%. Намалени са размерите със 7 на 100.
„ Аз мога да кажа, че нашите забележки, които съборът ни беше дал своя вот по отношение на оповестения текст на НРД за разискване, са изчистени. Те са признати и в член 49, за който ставаше въпрос за метода за изписване на медикаменти и за профилактичните прегледи при общопрактикуващите лекари. Имахме оферти за цените на 5-6 пътеки и те са признати и няма проблем “, съобщи още доктор Маджаров.
В договорът е записано още, че доктор без компетентност ще има право да прави действия под субординирана съгласуваност на доктор със компетентност. При надвишаване на регулативния стандарт, който е избран за профилактика на общопрактикуващия доктор, няма да се постановат санкции и той няма да бъде лимитиран. Отпада регулацията и за проучванията при профилактика.
В НРД 2020-2022 са увеличени приблизително с 18% цените на медико – диагностичните действия (МДД). Увеличени са приблизително със 7 на 100 цените в СИМП за примитивен обзор, примитивен профилактичен обзор по стратегия „ Майчино опазване на здравето “, второстепенен обзор, здравна експертиза и други
Няма да има смяна в рамковия контракт във връзка с изписването на терапиите за хронично болните пациенти. В член 49 е добавено предлагането на общопрактикуващите лекари, че се работи по Наредба 4.
Личните лекари ще могат да вършат профилактични прегледи на пациенти, които са ги потърсили и по други мотиви.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР