Българският лекарски съюз (БЛС) даде мандат за подписването на анекс

...
Българският лекарски съюз (БЛС) даде мандат за подписването на анекс
Коментари Харесай

Лекарите подкрепиха бюджета за здраве

Българският лекарски съюз (БЛС) даде мандат за подписването на анекс към Националния рамков контракт за 2019 година, който дефинира финансовите параметри на услугите в опазването на здравето. Това стана на ексклузивен събор през днешния ден, като съсловната организация сложи няколко условия.

Едно от тях е в края на третото тримесечие на 2019 година неусвоените пари да бъдат ориентирани към лечебните заведения за погашение на надлимитните им действия, вместо да се отклоняват по други пера и да се трансферират за идната година. Очаква се бюджетите на лечебните заведения да се усилят с към 5%. Ръководството на БЛС е договорило с НЗОК и нарастване на направленията за проучвания и обзор при експерт с 10%.

В анекса към НРД е заложено още завишаване на цените на някои клинични пътеки и стягане на контрола по разходването на средства при скъпите процедури – слагане на камери за наблюдаване на входа и на изхода на залите, в които се правят ангиографии да вземем за пример. Предвижда се административните услуги, осъществявани от лекари, като издаване на медицински свидетелства, да се заплащат. Друго предложение е да се понижат цените на клиничните пътеки за високотехнологично лъчелечение като част от ограниченията за по-равномерно разпределение на средства.

Председателят на БЛС доктор Иван Маджаров посочи, че полемиките към анекса към рамковия контракт ще продължат и идната седмица. Окончателният вид на документа би трябвало да бъде подписан до края на декември.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР