Българският кораб Рожен ще напусне израелското пристанище Ашдод най-рано след

...
Българският кораб Рожен ще напусне израелското пристанище Ашдод най-рано след
Коментари Харесай

Моряците на Рожен: Само се молим някоя ракета да не падне върху кораба

Българският транспортен съд " Рожен " ще напусне израелското пристанище " Ашдод " най-рано след седмица. Според изпълнителния шеф на Параходство “Български морски флот " к.д.п. Александър Калчев до този миг нито един моряк от екипажа не е декларирал, че желае да бъде евакуиран.

Калчев още веднъж акцентира, че за екипажа и за плавателния съд риск няма, защото пристанищните управляващи в Ашдод не са повишили равнището на заплаха и то остава най-ниската степен - първа.

На борда на кораба " Рожен " има 14 български и петима украински моряци. Във видеоклип един от тях твърди, че равнището на заплаха на другите кораби, които са в пристанище " Ашдод ", е трето, а единствено нашият е на първо. От БМФ обясниха, че равнището на заплаха на корабите се дефинира от това на пристанището и се преценя от локалните управляващи. В случая - първо равнище, което значи, че заплахата е дребна.

Корабът " Рожен " трябваше да отплава през вчерашния ден, само че разтоварването се е забавило заради неприятните метеорологични условия. Припомняме, че единствено преди година същият транспортен съд престоя близо половин година в украинското пристанище Черногорск още веднъж във време на война. От екипажа в този момент изживяват това за повторно.

Моряците на “Рожен ” са обезпокоени за сигурността си. Във видеоклип, изпратен до Българска национална телевизия, един от тях споделя, че воят на сирените не стопира и непрестанно се чуват гърмежи.

" Ето чувате към корабите се гърми, гърмят, фотографирам. Докога ще бъдат тези изстрели, никой не знае. Само се молим да не падне върху кораба някоя ракета ".

" Хората са на равнище 3, ние сме на равнище 1. Ето това е на нашата компания равнището. Няма война за тях и ние сме безсмъртни, това е ".

" Сирените завиха и чакаме бомбите на транспортен съд " Рожен ". Само върху нас да не падат, че неприятно. Както споделя нашата компания и господин Калчев в новините на Българска национална телевизия 1 - всичко е умерено, за тях няма война. Ние сме безсмъртни, това е. "

Изпълнителният шеф на БМФ капитан Александър Калчев, съобщи, че непрекъснато получава информация от локалните пристанищни управляващи, от капитана и сътрудника на кораба и единствено нея счита за достоверна.

" Това, което виждам на клипа, е в действителност явно ракетна офанзива, само че е надалеч от пристанището. Пристанището е предпазено от стоманен купол, знаете какви са опциите му. Смятам, че няма безусловно никакъв риск ", сподели к.д.п Александър Калчев.

" Това, че израелските управляващи са определили ниска степен на заплаха дава вяра, че няма съществени рискове. И околните на екипажа не би трябвало да се безпокоят ", разяснява юристът по морско право Христо Раев.

В контракта на всеки един моряк е планувана опция да изиска евакуация, в случай че се усеща заплашен, изясни капитан Калчев. А без значение от равнището на заплаха, всеки от екипажа на " Рожен " ще получи в допълнение заплащане за боен риск. Моряците са инструктирани за дейности при положение на сигнал за заплаха, сподели още Калчев. А съгласно юриста по морско право Христо Раев екипажът на " Рожен " не би трябвало да напуща кораба.

Корабът " Рожен " се чака да отплава от пристанище Ашдод в края на седмицата, когато завърши разтоварването му. Посланикът ни в Израел Славена Гергова съобщи, че моряците не са се свързали с посолството, само че е подготвена да им спомага, в случай че е належащо.

Снимката е илюстративна.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР