Българският конституционен съд не е взел предвид Конвенцията за премахване на

Българският конституционен съд не е взел предвид Конвенцията за премахване на ...

Пратеник на ООН призова България да преосмисли значението на термина джендър.Българският конституционен съд не е взел предвид Конвенцията за премахване на дискриминацията срещу жени. Това заяви пратеникът на ООН у нас Дубравка Симонович по повод отхвърлянето на Истанбулската конвенция. Специалният докладчик на организацията по въпросите, свързани с насилието над жени е на едноседмично посещение в България от 14 до 21 октомври.

На среща с медиите тя настоя България да създаде нов план за действие срещу насилието над жени, да преосмисли тълкуването на Истанбулската конвенция и да намери правилния превод на понятието "джендър". "Важно е да се гледа на Истанбулската конвенция като на жив, действащ инструмент и да се преосмисли посоката на разсъждение. В тълкуването на българския конституционен съд не се взима предвид Конвенцията за премахване на дискриминацията срещу жени. Има текстове в Конвенцията на ООН за преустановяване на насилието над жените, които са много подобни с Истанбулската конвенция", посочи специалният пратеник.

Дубравка Симонович отчете и че е имало масирана кампания срещу Истанбулската конвенция, както и ръст на речта на омразата срещу активисти и НПО-та. По думите й проблемът се е породил от грешния превод на термина "джендър" и затова трябва да се намери по-подходящ. "В закона за равнопоставеността терминът "джендър" фигурира, където се говори за насилие на основание на пола. Моят въпрос е конвенцията на ООН за премахване на дискриминацията противоречи ли на българската конституция, предвид че там също се използва "джендър? Трябва да се противостои на грешния превод на термина, за да се върви към ратификацията на конвенцията и да се спре насилието над жени. Само в тази конвенция понятието е преведено по този начин и това изопачи значението на насилието над жени, основано на пола", подчерта Симонович.

Все пак тя поздрави правителството за промените в Наказателния кодекс, свързани с домашното насилие и призова да бъдат взети още законодателни мерки. Според нея не се събират достатъчно данни за насилието, основано на пола, и посъветва властите да работят в тази посока. Тя се позова на стряскащата статистика, според която през миналата година са били убити 33 жени от партьнора си. Посочи и че много малко сигнали се подават от жертвите, а обществото е нечувствително към такива случаи на агресия. А центровете за закрила на пострадали от домашно насилие не са достатъчно на брой, конкретно в София той е само един.

Специалният докладчик на ООН отбеляза и проблема с ранните бракове в ромската общност и отпадането на ромските деца от училище. Има нова форма на трафик на неродени деца – ромските жени продават деца за 10-20 хил. евро в Гърция и трябва този процес да спре, каза още тя.

"България трябва да създаде нов национален план за действие срещу насилието над жени", заключи Симонович.

Източник: banker.bg