Българският комисар по цифровата икономика и общество Мария Габриел стана

...
Българският комисар по цифровата икономика и общество Мария Габриел стана
Коментари Харесай

Мария Габриел взе най-престижната награда на Италия за върхови постижения на жените

Българският комисар по цифровата стопанска система и общество Мария Габриел стана притежател на най-престижната премия на Италия за върхови достижения на дамите " Мариса Белисарио ", заяви за медиите Представителството на Европейска комисия в България.

Статуетката й беше връчена нощес от ръководителя на Европейския парламент Антонио Таяни на тържествена гала в Рим, до момента в който на стената вървяха фрагменти от професионалния път на българския еврокомисар в европейската политика.

Вече 30 години в памет на Мариса Белисарио - топ управител на Италия, едноименната фондация отличава със " Златна ябълка " заслугите и достиженията на дами в разнообразни специалности, ръководството, науката, стопанската система и обществените дела както на национално, по този начин и на европейско равнище. Тазгодишното издание на премията е под егидата на президента на Италия Серджо Матарела.

Високото отличие се присъжда в няколко категории, като Изборната комисия е взела решение с единомислещо гласоподаване да удостои комисар Мария Габриел с премията в юбилейното 30-то издание в категория " Награда на Европа ".

Приемайки премията, Мария Габриел съобщи, че за нея тя е знак на самопризнание, само че и отговорност. " Силата на визията ми за цифровото бъдеще на Европа е кодирана в правилото, който последвам. Работя за цифрова политика, която да регистрира ползите на европейските жители, а индивидът да остане ръководещ технологиите.

За няколко месеца постигнахме огромен прогрес в построяването на цифровия обединен пазар - регламента за отбрана на данните, пакета за киберсигурност, ограниченията за развиването на изкуствения разсъдък и суперкомпютрите, дейностите за поощряване на цифровите умения, поддръжката за стартъпите, постигнатите съглашения по отношение на европейския аудиовизуален бранш и спектъра за високоскоростен интернет и доста други.

Ето за какво тази премия за мен е самопризнание за напъните, които поставяме за мощна цифрова Европа. Но тя е и отговорност да не преставам да работя с неотслабваща сила за дигитален обединен пазар, който не остава никого изключен и изгодите от който са за всички. Тази премия е и израз на капацитета на дамите да бъдат отпред на цифровата смяна и съм горда да бъда неин притежател ", сподели българският еврокомисар.
Наградата " Мариса Белисарио " се дава от 1989 година насам. През всички тези години с нея са отличавани дами визионери с високи достижения в своята област на професионално развиване. Сред тях са дами политици, учени, мениджъри, актриси, активистки за мир и тъждество.

В интернационален проект се отличават имената на Мери Робинсън - първата жена президент на Ирландия, Мадлин Олбрайт - първата жена държавен секретар на Съединени американски щати, Рания ал Ясин - кралицата на Йордания.

Източник: София
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР