Българският Комбинат за цветни метали (КЦМ) в Пловдив ще се

...
Българският Комбинат за цветни метали (КЦМ) в Пловдив ще се
Коментари Харесай

КЦМ ще се модернизира и разшири с 65 млн. евро заем по плана Юнкер

Българският Комбинат за цветни метали (КЦМ) в Пловдив ще се модернизира, ще се разшири и ще увеличи с 25 % продукцията си, а индустриалният развой ще стане по-устойчив и ефикасен с провиснал заем за 65 млн. евро от Европейската капиталова банка по проекта " Юнкер ".

Отпуснатите средства ще бъдат вложени в интервала 2020-2023. Подкрепеният от Европейския фонд за стратегически вложения (ЕФСИ) план на КЦМ включва модернизиране и разширение на завода за пречистване на олово и благородни метали, както и модернизиране на инсталацията за електролиза на цинк. Производственият потенциал ще нарасне с 25 на 100, с 15% ще се усили потенциалът на преработване на разнообразни типове оловни и цинкови вторични първични материали. В момента, вторичните първични материали са към 20% от създадените олово и цинк. След модернизацията делът на вторични първични материали ще доближи 35%. Този дял е висок за стандартите на Европейски Съюз: други европейски комбинати за цинк и олово употребяват не повече от 10-15% вторични първични материали.

КЦМ е благосъстоятелност на " КЦМ 2000 " АД. Компанията е средно-голяма компания и производството и на цинк и олово съставлява близо 1% от международната продукция на тези метали и 3-4% от европейската продукция. Това е единственият подобен цех в централна и югоизточна Европа, като най-близките съперници се намират в Полша и Италия.

Цинкът от КЦМ се употребява при галванизиране на стоманени артикули, при производството на сплави и месингови и бронзови артикули. Оловото на предприятието най-много намира приложимост в автомобилната промишленост и производството на индустриални оловно-кисели акумулатори. Компанията има над 1500 чиновници.

" С поддръжката на Европейска инвестиционна банка, КЦМ ще навлезе решително в идващия си капиталов интервал, през който ще затвърди позицията си на водеща европейска компания в региона на преработването на по този начин нужните на обществото цветни метали и по този начин ще способства за реализиране на устойчиви цели на развитие”, сподели основният изпълнителен шеф на " КЦМ 2000 " и ръководител на съвета на шефовете Румен Цонев, представен в прессъобщението на Европейска комисия.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР