Българският клон на кипърската застрахователна компания Олимпик” не е правил

...
Българският клон на кипърската застрахователна компания Олимпик” не е правил
Коментари Харесай

Българският клон на Олимпик не е правил вноски в гаранционния фонд в Кипър

Българският клон на кипърската застрахователна компания " Олимпик” не е правил вноски върху застрахователните полици в България в гаранционния фонд в Кипър . Това съобщи в изявление за БНР Акис Папахристодулу, общоприет управител на Кипърския фонд за автомобилно обезпечаване (бел. ред. - Кипърския гаранционен фонд).

Става въпрос за тези пари, които се внасят в България в така наречен " Обезпечителен фонд ". От него се изплащат компенсации при положение на банкрут. Припомняме, че към този момент стана ясно, че в Обезпечителния фонд в България " Олимпик " е внесла 2 млн. лв., само че какво ще стане с тях занапред ще се взема решение. Финансовият министър Владислав Горанов даже изрече съмнение, че тези пари могат да отидат в масата на несъстоятелността на компанията в Кипър, т.е. с тях да се заплаща на кредитори, които търсят компенсации не по " Гражданска отговорност ".

" Ние получаваме вноски единствено от коли, застраховани в Кипър, коли с кипърски номера. Аз имам вяра, че българският Гаранционен фонд би трябвало да е събирал вноски от българските коли, от застрахователните компании в България, само че питайте тях, тъй като всяка страна си има разнообразни правила ", акцентира генералният управител на фонда.

На експлицитен въпрос дали българският клон на " Олимпик ", като част от записаната в Кипър компания, е привеждал вноски за подписаните от него застраховки в кипърския гаранционен фонд, Папахристодулу отговори: " Аз ви споделям - българският клон не е плащал вноски в кипърския гаранционен фонд. Това е ясно”.

" Фондът има обвързване единствено да компенсира пострадалите при пътни злополуки, само че няма отговорности по отношение на възобновяване на суми по прекратените застрахователни полици ", посочи мениджърът на Кипърския фонд за автомобилно обезпечаване, визирайки погашение на компенсации по " Гражданска отговорност " единствено при случаи на произшествия.

Кипърският гаранционен фонд се финансира с 5% такса върху застрахователните награди за автомобилна застраховка и негови членове са всички застрахователни компании, които попадат в обсега на наредбите на Закона за застрахователния бизнес и които подписват покупко-продажби за обезпечаване на моторни транспортни средства в Кипър.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР