Българският катерач е в неизвестност от 3 майАлпинистът Боян Петров

...
Българският катерач е в неизвестност от 3 майАлпинистът Боян Петров
Коментари Харесай

Боян Петров изчезва под Свято място

Българският катерач е в неопределеност от 3 май


 01-1-boyan Алпинистът Боян Петров е в неопределеност от 3 май, заяви партньорката му Радослава Ненова. Той се опитвал да изкачи Хималайския 8-хилядник Шиша Пангма, който се намира в Тибет и най-вероятно е липсващ в подножието му.

На 29 април Петров е тръгнал пред главната група към върха Шиша Пангма. Времето внезапно се влошило и доста от членовете на експедицията се върнали в базовия лагер, само че Петров за момента го няма там. Това оповестиха на формалната си страница във фейсбук уредниците на експедицията “Калифа Хималаи 2018 ”, от която е част и Петров. До публицистичното привършване на броя в 19.00 ч. нямаше информация Петров да е открит.

Алпинистът е взел участие в експедиция в Хималаите дружно с още 10 души (1 маджарин, 5 италианци и четирима водачи от непалски произход). Тя е имала позволение за влизане през Дзилун на 10 април 2018 година, нанагорнище на връх Шиша Пангма и овакантяване през Дзилун на 9 юни 2018 година

 0203.indd Дълги години Шиша Пангма е прочут като Госаинтан (в превод Свято място), а известното в този момент название е тибетско. Върхът, висок 8013 метра, е най-ниският измежду 8-хилядниците, само че е един от най-опасните за катерене. Той е обуздан най-късно от всички в близост – на 2 май 1964 година Първото зимно нанагорнище е през 2005 година 29 алпинисти са починали в опити да го изкачат. Върхът се намира върху голям масив, затрупан с безконечни снегове и ледове.

“В посолството на Република България в Пекин на 6 май е постъпила информация от Тибетската алпинистка асоциация, че Боян Петров е в неопределеност от 3 май 2018 година ”, потвърдиха от Министерство на външните работи. Според данните, неговата липса е била видяна от участниците в експедицията в региона на Шиша Пангма на към 7500 м надморска височина. Веднага по-късно са изпратени трима души, с цел да го търсят.

На 6 май сутринта, на 7350 м надморска височина са били открити палатката и спалният чувал, без самия планинар. Поради ненадейно утежняване на метеорологичните условия в региона тримата търсачи краткотрайно са прекратили издирването.

Унгарският планинар Давид Клейн пък заяви, че негови сътрудници сънародници и локални шерпи са разкрили оборудването в събота. Партньорката на Петров и управляващите у нас са били осведомени от Клейн, който е дошъл в базовия лагер в подножието на Шиша Пангма на 20 април.

“Петров е един от най-хубавите български алпинисти. Той може да се изкатери и на 10 хиляди метра надморска височина без никакъв спомагателен О2 ”, счита унгарският планинар, който е част от хималайската експедиция “Калифа 2018 – Шиша Пангма ”. Клейн декларира, че обстановката е притеснителна, само че акцентира, че към този момент е имало случаи, когато алпинисти, въпреки и с огромно забавяне, са дошли по други низходящи направления.

Клейн е имал пропуснато повикване от сателитния телефон на Петров. За това заяви Борислав Сандов във “Фейсбук ” профила си. “Телефонът не е в Боян. Момче украинец на име Алекс го държи сега и приема позвъняванията ”, написа в отговор партньорката на Петров Радослава Ненова.

Адреналин


Ще оцелее мъчно, в случай че не се е окопал в снега


“Теренът горе, на 8000 метра, е подобен, че няма къде да се подслони, в случай че е неприятно времето и в случай че духа доста мощен вятър. Ако той не се окопае в снега, мъчно ще оцелее ”, счита алпинистът Дойчин Василев. Според него при случая на Боян Петров не става дума за неточност от неумелост.

Според Василев при положително време, добра климатизация и подготовка, изкачването на връх Шиша Пангма не е проблематично. Върхът бил от “малките ” осемхилядници.

“Опасявам се да не е попаднал на лавинно място и вероятно да е потърпевш от някоя от лавините, които там доста пъти са погребвали други алпинисти ”, изяснява Василев.

Половинката на алпиниста с обръщение в обществените мрежи:


„ Не заспивай, когато умират звезди! “

 Боян Петров и Радослава Ненова Боян Петров и Радослава Ненова
Половинката на Боян Петров – Радослава Ненова, даде израз на скърбта си за него в обществените мрежи. “Не заспивай, когато умират звезди ”, прикани тя обичания си, който изчезна на 3 май в подножието на хималайския 8-хилядник Шиша Пангма. Цитатът от известната ария по текст на Димитър Точев и музика на Мария Нейкова “Светът е за двама ”, тя разгласява в неделя. В понеделник Радослава заяви за изгубването на Петров.

“Отлагах този пост, с цел да си представям още малко, че всичко е наред. Но историята постепенно плъзна по непознати уеб сайтове, а към този момент и във външно министерство. Боян е в неопределеност от дни, някъде по ската на връх Шиша Пангма. Със сигурност е направил опит да се качи на върха, тъй като палатката му е била на лагер 3. Времето внезапно се е влошило и другите момчета са слезли в базовия лагер. Те са се движили един ден след него ”, изясни във “Фейсбук ” Ненова. Тя заяви че избавителна акция през вчерашния ден не е била допустима и такава ще се реализира най-вероятно през днешния ден, 8 май.

Радослава държи непрекъсната връзка със спътниците на Боян по сателитния телефон. “В планината хората стават повече от семейство и знам, че ще създадат всичко по силите си тази история да приключи добре. За хора, захласнати от осемхилядниците, базовият лагер е повече от дом, а снежният скат им работи като лампа на пеперуда… Едни от най-силните другарства съм направила в планината, като опиат е ”, написа Радослава.

Най-високият е Джомолунгма


14 колоса притеглят покорителите на върхове


Най-високият връх на Земята се намира в граничната зона сред Непал и китайски Тибет. Тибетците го назовават Джомолунгма (Еверест), което значи “Богинята-майка на света ”. На непалски названието му е Сагарматха ( “Високо в небесата ”). Със своите 8848 метра той е най-високата точка на планетата ни. Втори по височина е връх К2 – 8611(м.) А считаният доникъде на XIX век за най-голям Кангчендзьонга е едвам трети с 8586 метра.

На Земята има 14 осемхилядника. Всичките те се намират в Азия – 10 в Хималаите и 4 в Каракорум.
Най-ниският в класацията на осемхилядниците е Шиша Пагма (8013 м)

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР