Българският кандидат за евродепутат Мария Габриел, която е и единствената

...
Българският кандидат за евродепутат Мария Габриел, която е и единствената
Коментари Харесай

Мария Габриел одобрена за втори мандат като еврокомисар

Българският претендент за евродепутат Мария Габриел, която е и единствената повторна кандидатура за управителна позиция в Европейската комисия, е утвърдена от двете отраслови парламентарни комисии, отговарящи за сферите на активност от нейното портфолио, уточни в туит Манфред Вебер, евродепутатът от Европейската национална партия.

От неофициална версия на писмото оценка за Габриел излиза наяве, че тя е била подкрепена " единомислещо " и е получила нужното болшинство от две трети от гласовете. В новата си роля утвърденият претендент за еврокомисар ще оглавява Комисията за младежта и нововъведенията, които са извънредно значими за развиването на обединена Европа.

" Общата оценка освен на представителите на ЕНП, само че и на другите политически групи е, че българският представител госпожа Мария Габриел се показа доста добре, беше доста готова за един голям сектор, който включва бъдещето на нашия континент - вложенията в научна и развойна активност, нововъведенията, това нашият континент да остане конкурентоспособен на другите елементи на света и да имаме готови младежи ", разяснява на конференция тази заран Андрей Ковачев от Европейската национална партия. Той уточни също, че съгласно него Габриел ще е готова за необятната сфера от действия, които досега са в портфолиото на няколко обособени комисии.

Въпреки насладата си, че представител на България е утвърден за поста на еврокомисар други членове на Европейския парламент въпреки всичко не скриха рецензиите си към нея. " Струва ми се мъчно да се приказва за " повишение " или " намаление ", ресорът несъмнено е значим, тъй като какво е по-важно за бъдещето на континента от младежите? ", попита реторично евродепутът Петър Витанов, който добавя, че ресорът е с релативно лимитирани пълномощия на европейския комисар. Той напомни също, че Мария Габриел е една от едвам петимата претенденти за комисар, които нямат управнически опит, изразяващ се в заемане на депутатска или министърска позиция на родната сцена.

В началото на обръщението си към двете комисии Мария Габриел открои няколко сфери, в които Европа през днешния ден е изправена пред провокации, в това число сложното оцеляване на започващите компании, приключването на мозъци от Стария континент, неналичието на включване на жителите от обособените райони в единните европейски политики, запазването и промотирането на културната на Европа, в това число и посредством актуалните цифрови технологии, бюджетирането за идващия финансов интервал и ролята на дамите за развиването на съюза. " Обещавам да слага жителите в сърцето на моите дейности и да преследвам политики на обединяването ", сподели Габриел. " Времето се промени. Някои структури също би трябвало да се трансформират. Слабите места изискват свежи решения. Затова мисля за решения, които са отвън кутията и които оставят близки връзки сред институциите и всички играчи, които давам обещание да чувам. "

Габриел призна, че Европа изостава като новаторски състезател на световната сцена. " Имаме 7% от международното население, само че 20% от научноизследователската активност и една трета от научните изявления в света ", сподели тя. Същевременно Мария Габриел в отговор на въпроса на евродепутата Ева Майдел по какъв начин политиките й ще допринесат за развиването на новите технологии, уточни единствено две сфери, в които Европа е постигнала позитивни резултати и в които научната активност е срещнала технологиите на бъдещето - изкуствения разсъдък и цифровата сигурност.

Тя посочи и че друга област, в която не са реализирани заложените цели, е понижаването на въглеродните излъчвания с 35%. На въпрос по какъв начин ще подсигурява, че задачите пред " Хоризонт Европа " въпреки всичко ще бъдат осъществени, Габриел уточни, че е отворена към нови хрумвания и че е належащо събирането на още повече данни. " Ако нещо не работи вярно, ние би трябвало да предприемем допустимо най-бързо деяние ", сподели тя. " Искаме да реализираме триумф в областта на климатичната промяна, което може да се случи единствено с научноизследователските стратегии. Ще подкрепям проучванията в областта на водорода. "

По време на чуването си, което е вторият стадий от оценката на всеки претендент за еврокомисар, Габриел уточни, че ще се бори за увеличение на бюджетите за стратегии като " Хоризонт Европа " и Еразъм+. Първата е наследникът на " Европа 2020 ", като все още се дискутира по " Хоризонт Европа " да се заделят 100 милиарда евро за научна активност и нововъведения, а втората е стратегия с бюджет за тази година от 14,7 милиарда евро за обучение и подвижност, даваща опция на младежите да учат в образователни заведения в разнообразни страни от съюза. " Подкрепям увеличението на бюджета на Еразъм ", разяснява Габриел нощес. " Но би трябвало да отидем при хората, които взимат решенията, с цел да получим тяхната поддръжка в решаващия миг. "

Габриел напомни, че 70% от средствата на " Хоризонт Европа " ще бъдат заделени за стартъпи и дребни и междинни предприятия, като досега са вложени повече от 2 милиарда евро в над 400 компании от тази категория, а съгласно оценката, която тя уточни, едно евро в дребни и междинни предприятия носи рентабилност от 25%. Но по думите ѝ единствено инжектирането на средства като такова няма да е задоволително за триумфа на стартъпите на локалната сцена. " Бюджетите в никакъв случай няма да са задоволителни, по тази причина приказвам за синергии ", сподели Габриел. " Можем да използваме повече от акселератора. Трябва да продължим да поддържаме започващите компании - освен да слушаме концепциите им, само че и да слушаме по какъв начин можем да ги изпълним. В " Хоризонт Европа " би трябвало да намерим сътрудници, които могат да ги слушат и да обменят ноу-хау. "

Габриел уточни също, че ще се бори и за по-голям бюджет за " Хоризонт Европа ", защото съгласно нея една трета от работните места на Стария континент са основани с помощта на познанието. " Този бюджет би трябвало да дава отговор на световните провокации и да усили нашата лична работливост и конкурентоспособност ", сподели Габриел. " Научноизследователската общественост би трябвало да се причисли към нас в тази сфера, а моята позиция е, че Европейският парламент също би трябвало да подкрепи това. " В отговор на въпрос в залата по време на чуването си тя уточни още, че е от значително значение да бъдат уверени жителите на континента, че тези политики, за които се употребяват техните средства, са " нужни и потребни " за икономическия напредък. " Бих желала да изпълним осведомителна акция, с цел да е ясно, че науката среща младежите, по тази причина ще провеждам срещи в районите, с цел да може хората в тях да срещнат науката. "

В сферата на съхраняването на културата Габриел разяснява, че досега самодейностите, които са провеждани, да вземем за пример " Годината на културното завещание ", са били посетени от доста хора, само че и че те могат да бъдат надграждани. По думите ѝ европейската просвета има потребност от поддръжката на младежите, както и от в допълнение усилване на потреблението на актуалните технологии за своето запазване. " Ще отделя внимание на дигитализацията на културното ни завещание, това е извънредно значимо ", сподели тя. " По-малко от 10% от него е цифровизирано. " А в отговор на въпрос за опциите за синергии сред културата и промишлеността, тя посочи, че нейното ново портфолио от действия ще включва доста благоприятни условия за съдействие сред двата бранша, както и за потреблението на културата като инструмент за обществено включване на разнообразни групи от обществото.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР