Българският журналист от разследващия сайт Белингкет Христо Грозев подаде жалба

...
Българският журналист от разследващия сайт Белингкет Христо Грозев подаде жалба
Коментари Харесай

Христо Грозев обжалва задочния си арест, разпореден от Русия

Българският публицист от проверяващия уебсайт Белингкет Христо Грозев подаде тъжба против задочния си арест по дело за образуване на нелегално прекосяване на границата на Русия. Това оповестиха за ТАСС от Лефортовския съд в Москва.

" В съда е постъпила тъжба от отбраната на Грозев против решението за налагане на задочна мярка за неотклонение ", оповестиха от съда. Жалбата ще бъде прегледана в Московския градски съд, като датата на съвещанието към момента не е планувана.

На 21 април Лефортовският съд в Москва издаде заповед за неприсъствен арест на журналиста. Той е упрекнат по част 3, член 33 от Наказателния кодекс на Руската федерация и част 1, член 322 от Наказателния кодекс ( " Организиране на нелегално прекосяване на границата на Руската федерация " ). Според органите на реда той е провел бягството в чужбина на Роман Доброхотов, редактор на „ The Insider “ (изданието и редакторът са приети за задгранични сътрудници в Русия).

В края на юли предходната година представител на ФСБ разгласи в ефира на телевизионния канал " Россия-24 ", че Грозев е взел участие в опит за похищение на бойни самолети: бомбардировач Су-24, изтребител Су-34 и свръхзвуков ракетоносач Ту-22 М3. Според ФСБ интервенцията е била проведена от СБУ, а Грозев е координирал дейностите на участниците в нея. През декември база данни на уеб страницата на съветското вътрешно министерство сподели, че той е в листата на търсените лица, напомня БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР