Българският журналист Христо Грозев получи голямата награда за разследваща журналистика

...
Българският журналист Христо Грозев получи голямата награда за разследваща журналистика
Коментари Харесай

Българин взе престижната европейска награда за разследваща журналистика

Българският публицист Христо Грозев получи огромната премия за проверяваща публицистика на състезанието The European Press Prize (Европейска прес награда), връчена на Фонда за европейска публицистика, оповестиха от академично съдружие „ Център за разбори и ръководство на опасности “ (ЦАУР), на което Грозев също е член.

Грозев е получил оценката за следствията си, които разкриха самоличността на сътрудниците на ГРУ, обвинени в опита за ликвидиране на някогашния съветски шпионин Сергей Скрипал и неговата щерка Юлия. Статиите са оповестени в британския уебсайт за следствия " Bellingcat " и са представени от над 600 медии по света. В тях също се показва допустима връзка на съветските сътрудници с отравянето на българския оръжеен търговец Гебрев през 2015 година

От ЦАУР допълват, че Грозев измежду първите членове на сдружението, където проучва тематики, свързани с осведомителна и киберсигурност, както и с дейностите на съветските секрети служби на балканския полуостров. Завършил публицистика и право, като дълги години е бил шеф на медийни организации в Източна и Западна Европа. През последните години е деен и като основен създател на " Bellingcat ", където се концентрира върху съветската хибридна война в Украйна, както и в следствие на злополуката с малайзийския аероплан MH17.

След някои негови изявления в 2016 година бе арестуван на летище „ Домодедово “ в Москва и експулсиран от съветските управляващи.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР