Българският журналист Христо Грозев получи голямата Европейска прес награда за

...
Българският журналист Христо Грозев получи голямата Европейска прес награда за
Коментари Харесай

Българин с награда за журналистика

Българският публицист Христо Грозев получи огромната Европейска прес премия за проверяваща публицистика, връчена от Фонда за европейска публицистика. Грозев е получил оценката за следствията си, които разкриха самоличността на сътрудниците на ГРУ, обвинени в опита за ликвидиране на някогашния съветски шпионин Сергей Скрипал и неговата щерка Юлия. Статиите са оповестени в британския уебсайт за следствия Bellingcat и са представени от над 600 медии по света. В тях също се показва вероятната връзка на съветските сътрудници с отравянето на българския оръжеен търговец Гебрев през 2015 година
От ЦАУР (Център за разбори и ръководство на рискове) допълват, че Грозев е измежду първите членове на сдружението, където проучва тематики, свързани с осведомителната и киберсигурността, както и с дейностите на съветските секрети служби на Балканския полуостров. Завършил е публицистика и право, като дълги години е бил шеф на медийни организации в Източна и Западна Европа. През последните години е деен и като основен създател на Bellingcat, където се концентрира върху съветската хибридна война в Украйна, както и в следствие на злополуката с малайзийския аероплан MH17.

След някои негови изявления в 2016 година бе арестуван на летище „ Домодедово “ в Москва и експулсиран от съветските управляващи.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР