Българският износ се е удвоил за период от десет години

...
Българският износ се е удвоил за период от десет години
Коментари Харесай

Александър Манолев: Българският износ се е удвоил за последните 10 години


Българският експорт се е удвоил за интервал от 10 години и през днешния ден към този момент надвишава 56 милиарда лева годишно. Това заяви заместник-министърът на стопанската система Александър Манолев по време на откриването на форума „ Глобални макротенденции и отражението им върху конкурентоспособността на ЦЮИЕ “. Форумът се провежда от Института за икономическа политика с поддръжката на Фондация „ Ханс Зайдел “, напомнят от Министерство на стопанската система.

„ За същия интервал следим сериозен растеж на българската стопанска система. Трудно е това да бъде измерено тъкмо, само че в случай че вземем данните за растежа на Брутният вътрешен продукт ще забележим, че за 10 години той е повишен с към 30 милиарда лева “, уточни зам.-министър Манолев. По думите му в топ 10 на страните, за които осъществяваме експорт, има единствено една страна, която е отвън Европейския съюз – прилежаща Турция. „ Въпреки положителните връзки с всеки от съседите ни, към момента имаме необработен капацитет в икономическата сфера “, акцентира Александър Манолев и даде образец със Северна Македония, където тази година бе възобновено Търговското ни посланичество.

Икономическият заместник-министър се спря и на тематиката за идната индустриална гражданска война, в която навлиза човечеството – така наречен „ Индустрия 4.0”. „ В икономическата сфера единственият метод да бъдем от страните, които ще завоюват от нея, а не от тези, които ще изгубят, е да сътворяваме доста, още по-силни връзки със прилежащите ни страни “, сподели още той и поздрави уредниците, че слагат фокус върху районното партньорство и световните трендове.

Днешната конференция е 15-то издание от серията тематични конференции „ Конкурентоспособност на българската стопанска система “, които Институтът за икономическа политика провеждат дружно с Фондация „ Ханс Зайдел “. Форумът се концентрира върху две макротенденции - методът, по който автоматизацията и дигитализацията слагат на тестване парадигмата за евтината работна ръка; и какви са евентуалните последици от разтърсванията в световната търговия върху дребни отворени експортноориентирани стопански системи като България. Сред лекторите са специалисти от България и чужбина.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР