Българският институт по правни инициативи спечели дело срещу Министерство на

...
Българският институт по правни инициативи спечели дело срещу Министерство на
Коментари Харесай

БИПИ спечели дело срещу Министерство на правосъдието

Българският институт по правни начинания завоюва дело против Министерство на правораздаването поради върнатата от някогашния правосъден министър Данаил Кирилов по желание на неправителствена организация за член на Гражданския съвет към Националния механизъм за мониторинг на битката с корупцията и проведената престъпност, правосъдната промяна и върховенството на закона или българския вид на Механизма за съдействие и оценка.

Такава процедура бе извършена през май 2020 година, посредством чоп БИПИ беше определена, само че, още в същия ден, 02.06.2020 година, министърът на правораздаването Данаил Кирилов " не одобри извършената процедура ", без претекстове и без спомагателни причини. Припомняме и че, отпред с Данаил Кирилов и утвърдено от държавното управление на Бойко Борисов.
 Данаил Кирилов върна процедурата за НПО-та, които следят правосъдната промяна
Данаил Кирилов върна процедурата за НПО-та, които следят правосъдната промяна

Открита е нова 60-дневна процедура

От БИПИ апелираха и с Решение № 12800 от 15.12.2021 година Върховният административен съд анулира акта на министъра на правораздаването, анулира и променената тогава от него заповед, с която трябваше да стартира нова процедура за избор. С Решението се осъжда Министерство на правосъдието да заплати на БИПИ импортираните държавни такси.

Според Върховен административен съд с акта си министърът на правораздаването " без съображение и без претекстове е насрочил нова процедура, с което е препятствал навреме образуване на Гражданския съвет ". Съдът е приел и за безпочвен доводът на министъра на правораздаването, че са били лимитирани права на други неправителствени организации да вземат участие в процедурата - теза, която и БИПИ беше застъпил.

От БИПИ напомнят, че въпросът попадна и в полезрението на Европейската комисия и е посочен от нея в отчета за върховенството на правото за 2020 година

Решението може да бъде обжалвано пред петчленен състав на Върховен административен съд, само че без значение от това то демонстрира, че присъединяване на цивилен организации в работата на институциите е от основно значение за положителното действие на демократичните процеси в страната и за включването на всички заинтригувани страни в тях.

Българският институт за правни начинания е една от най-критичните организации , които следят и проучват процесите в правосъдната промяна. Ключов детайл от нейния идващ стадий е методът, по който гражданските организации и специалисти ще бъдат включени. Предстои да забележим по какъв начин новото ръководство ще подходи към въпроса.
 БИПИ припомня на депутатите да изберат двама съдии за Конституционен съд
БИПИ припомня на депутатите да изберат двама съдии за Конституционен съд

При непровеждане на процедурата ще се стигне до конституционна криза
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР