Българският институт по метрология става пълноправен член на WELMEC e.V.

...
Българският институт по метрология става пълноправен член на WELMEC e.V.
Коментари Харесай

Вижте какво реши Министерският съвет днес, 16 октомври

Българският институт по метрология става пълновръстен член на WELMEC e.V.

Българския институт по метрология става пълновръстен член на WELMEC e.V. (eingetragener Verein). Основната цел на WELMEC е да основава съгласуван и пореден метод към законовата метрология в Европа, както и да основава, поддържа и усъвършенства информационни канали сред своите членове, като по този метод развива взаимно доверие сред тях посредством присъединяване им в общи действия.
След учредяването на новата организация, съществуващото все още Европейско съдействие в законовата метрология (European Co-operation in Legal Metrology, WELMEC) ще се разпусне.
Република България ще продължи да взе участие интензивно в работата по създаване на документи за използване на европейското хармонизирано законодателство в региона на метрологията, като ще има своя глас при тяхното разискване и одобрение.

Правителството утвърди разноски в размер на 2 817 215 лв. за действия по присъединението на България към Организацията за икономическо сътрудничество и раз

Правителството утвърди спомагателни разноски през 2019 година за финансиране на действия по присъединението на страната ни към Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР). Сумата е в размер на 2 817 215 лв. и ще бъде разходвана за действия на 10 министерства, Националния статистически институт и Агенцията за нуклеарно контролиране, в сходство с Пътната карта за дейностите на България по присъединението към Организацията за икономическо сътрудничество и раз, призната с Решение № 789/2017 година на Министерски съвет.
Членството в Организацията за икономическо сътрудничество и раз е измежду външнополитическите цели на България, а приемането на покана за започване на договаряния е измежду непосредствените цели на държавното управление.
Организацията за икономическо съдействие и развиване е основана през 1961 година за стимулиране на политики за стабилно икономическо развиване, повишение виталния стандарт на популацията и поддържане на финансова непоклатимост. В момента в Организацията за икономическо сътрудничество и раз членуват 37 страни от Европа, Северна Америка, Южна Америка и Азия. Европейската комисия взе участие в работата на организацията като наблюдаващ.

Правителството утвърди вътрешнокомпенсирани промени на одобрените разноски по бюджета на Министерството на финансите за 2019 година

Правителството утвърди вътрешнокомпенсирани промени на одобрените разноски по области на политики/бюджетни стратегии и на одобрените разноски за личен състав по бюджета на Министерството на финансите за 2019 година – сумата е в размер на 12 356 800 лева, в това число и по индикатор „ Персонал “ — 100 000 лв..
От тези вътрешнокомпенсирани промени средства в размер 1 500 000 лева ще се дадат по бюджета на Националния компенсационен жилищен фонд за погашение на насъбраните отговорности за левови обезщетения на жители, отговарящи на нормативно откритите условия като притежатели на многогодишни жилищно- спестовни влогове.
Средства в размер на 10 756 800 лева, ще се дават надлежно като финансов запас за плана „ Изграждане на уреди за отклоняване на високи води на р. Хаяз при Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капитан Андреево “ (1 720 000 лева.), за доставка на рентгенови системи (2 340 000 лева.) и за разноски в региона на електронното ръководство и за употребяваните осведомителни и информационни технологии (6 696 800 лева.) по бюджета на Агенция „ Митници “ за 2019 година
По отношение на разноските за личен състав, вътрешната смяна по бюджета на МФ е в размер на 100 000 лева, която е по отношение на измененията в Устройствения устав на Министерството на финансите, обнародвани в „ Държавен вестник “, бр. 18 от 2019 година Увеличаването на разноските за личен състав по бюджетна стратегия „ Интегриране на финансовата система във финансовата система на Европейски Съюз “ е за сметка на понижение на разноските за личен състав по бюджетна стратегия „ Защита на обществените финансови интереси”.
Промените са в границите на одобрените разноски по бюджета на Министерството на финансите за 2019 година

2 429 511 лв. се обезпечават за физическо образование и спорт в учебните заведения и детските градини

Правителството утвърди отпущането на 2 429 511 лв. за физическо образование и спорт за общинските детски градини и учебни заведения и за държавните учебни заведения, финансирани от Министерството на образованието и науката.
Средствата се обезпечават за подкрепяне на дейностите, свързани с подготовката и присъединяване в образователната и спортносъстезателната активност, и се дефинират за бюджетна година въз основата на създадени от общинските и държавните детските градини и учебни заведения планове за подкрепяне физическото образование и спорта на децата и учениците. Целта на плановете е подсилване на настройките и основаване на мотивация измежду децата и учениците за систематични занимания с физически извършения и спорт.
С даването на средствата се обезпечава финансовият запас за погашение на сумите по утвърдените планове за физическо образование и спорт за 2019 година.

Общини ще могат да подписват контракти за безплатна финансова помощ по Оперативната стратегия за храни в размер на до 5 на 100 над избрания бюджет на програмата

Правителството даде единодушие Управляващият орган на Оперативна стратегия за храни и/или главно материално подкрепяне, съфинансирана от Фонда за европейско подкрепяне на най-нуждаещите се лица в България за интервала 2014 – 2020 година, да подписва контракти за даване на безплатна финансова помощ с партньорски организации-общини и региони на общини, в размер на до 5 на 100 над избрания, бюджет на Оперативната стратегия. По този метод ще се даде опция на партньорските организации-общини и региони на общини да дават топъл обяд на повече от 50 800 консуматори и през зимните месеци.
Чрез тази потвърдила се сполучлива мярка се подкрепят хора, които получават месечни обществени помощи, хора с тежки увреждания и неспособност за самообслужване, лица с потвърдена липса на приходи и близки, които да се грижат за тях; фамилии и самотно живеещи пенсионери с ниски приходи, за които в доста случаи топлият обяд е значима поддръжка.

Правителството се разпореди с парцели

С решение на Министерския съвет три парцела – обществена държавна благосъстоятелност, предоставени за ръководство на ведомството, стават частна държавна благосъстоятелност. Те съставляват независими обекти в постройка на ул. „ Рокфелер “ 50 в Петрич и са с повърхност надлежно 112,35 кв. м, 181,13 кв. м и 82 кв. м, дружно със съответните идеални елементи от общите елементи на постройката и от правото на градеж. Имотите са с отпаднала нужда за Министерство на вътрешните работи, не се употребяват за обществени функционалности и е деклариран интерес за закупуването им. Промяната в статута им ще разреши осъществяването на разпоредителни покупко-продажби с тях.
Имот – обществена държавна благосъстоятелност, възложен за ръководство на Национална компания „ Железопътна инфраструктура “, се афишира за парцел – частна държавна благосъстоятелност. Имотът се намира в област Стара Загора, община Гълъбово, гр. Гълъбово и съставлява урегулиран аграрен парцел с повърхност 967 кв.м. Промяната на статута на парцела ще даде опция за осъществяване на разпоредителни покупко-продажби с него, при което компанията ще осъществя доходи, нужни за възстановяване на нейното финансово положение.
„ Български пощи “ ЕАД ще продадат своя дял (6,7%) в неподвижен парцел в Правец. Съсобственикът на постройката – общинската администрация в града, е показал интерес към пазаруване на каузи на пощенския оператор. Продажбата ще бъде осъществена посредством директно договаряне по цена, не по-ниска от избраната от самостоятелен оценител.
Променя се предназначението на аграрен парцел в горска територия – обществена държавна благосъстоятелност, нужен за „ Обект Лопово “. Той се намира в с. Коларово, Община Петрич, Област Благоевград, с повърхност 5 162 кв. м. Имотът е обвързван с националната сигурност и защитата на страната и е в обсега на активност на „ Югозападно държавно дружество “.
По предложение на Междуведомствения съвет за ръководство на отнетото имущество Министерският съвет разпореди на Националната организация за приходите да реализира съответните правни и в действителност дейности и да продаде по реда на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс имущество, отнето в интерес на страната, с влезнали в действие правосъдни решения по два случая.

Германският транспортен съд „ PO-SEIDON “ ще организира научна експедиция в изключителната икономическа зона на България в Черно море

Министерският съвет реши немския научно-изследователският транспортен съд (HHK) “PO-SEIDON “ да организира океанографска експедиция в изключителната икономическа зона на България в Черно море в интервала от 3.11.2019 до 22.11.2019 година в това число.
Международният теоретичен екип в състав от 11 учени, който ще работи на борда на НИК „ POSEIDON “ по време на експедицията, включва представители на институти от Федерална Република Германия, Нидерландия, Австрия, Швейцария и Словакия.
Целта на експедицията е да се направи действителна оценка на положението на околната среда в Черно море и да дефинира екологичния му статус.

Разрешава се присъединяване на до 12 военнослужещи от националния мобилен модул в задачата на НАТО „ Решителна подкрепа”

Министерският съвет одобри решение, с което позволява присъединяване на до 12 военнослужещи от състава на Националния мобилен модул по комуникационно-информационни системи на НАТО в Мисията на НАТО за подготовка, съветване и подкрепяне в Афганистан „ Решителна подкрепа” (Resolute Support Mission).
Мисията на НАТО в Афганистан Resolute Support е фокусирана върху подготовката, подпомагането и даването на екипи от съветници за афганистанските държавни институции и национални сили за сигурност във взаимоотношение с афганистанското държавно управление, сътрудниците и другите интернационалните организации, ангажирани в района. Комуникационно- осведомителните експерти от националния модул ще реализират информационната и осведомителна поддръжка на щаба на задачата в Кабул, Афганистан.

Одобрени са резултатите от българското присъединяване в неофициалното съвещание на Съвета на Европейски Съюз по земеделие и риболовство

Правителството утвърди отчета от неофициалното съвещание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и риболовство, което се организира в интервала 22- 24 септември в гр. Хелзинки, Финландия. Министрите разискаха тематиката „ Промяна на ролята на земеделските производители по отношение на дейностите, свързани с климата – Насърчаване на стабилно земеделие посредством усвояване на въглерод от почвата “.
Министрите се съгласиха, че новият модел на използване на ОСП дава подобаваща рамка за реализиране на амбициозните екологични цели, в това число подкрепяне на поглъщането на въглерод от почвите за битката с изменението на климата. Делегациите обаче настояха за по-голяма еластичност и субсидиарност в стратегическото обмисляне. Това разрешава на страните членки да вземат поради локалните и районни особености при адаптиране на интервенциите, които дават отговор на техните климатични цели и потребности.

Правителството утвърди българската делегация за Междуправителствената българо-тунизийска комисия за икономическо съдействие

Правителството утвърди позицията и състава на формалната българска делегация за петнадесета сесия на Междуправителствената българо-тунизийска комисия за икономическо съдействие. Тя ще се организира от 22 до 24 октомври в Тунис.
По време на сесията ще бъдат разисквани опциите за задълбочаване на двустранното съдействие в региона на търговията и вложенията, осведомителните технологии и известията, превоза, туризма, културата и други области от съвместен интерес.

Министерски съвет одобри промени в концесионния контракт за рандеман на минерална вода в находище „ Банкя “

Министерски съвет одобри предлагането, отправено от концесионера „ Кока Кола Хеленик Ботълинг Къмпани България “ АД, за изменение на концесионния контракт, подписан 29 януари 2001 година, за рандеман на минерална вода – изключителна държавна благосъстоятелност, разкрита от сондаж N 1хг “Иваняне” и сондаж Търговска колегия № 1 „ Иваняне “ на находище “Банкя”, регион Банкя, Столична община.
С решението на Министерския съвет се приема отправеното от концесионера предложение за създаване на нов сондаж – обществена държавна благосъстоятелност, разкриващ минерална вода от находище „ Банкя “ и се дефинират изискванията и реда за създаване на новото водовземно оборудване.

Одобрени са промени в Оперативна програма „ Транспорт и транспортна инфраструктура” 2014-2020 година

Кабинетът одобри промени в Оперативна стратегия „ Транспорт и транспортна инфраструктура” (ОПТТИ) 2014-2020 година С измененията ще се обезпечи опция за финансиране на план за съоръжение на метростанции по линия 1 и линия 2 с автоматизирани перонни преградни порти, с оглед понижаване на риска от произшествия.
В обсега на програмата се включва финансирането на подготовката на плановете за развиване на железопътните възли Русе, Варна и Горна Оряховица. Така ще се подсигурява цялостната им подготвеност за реализация в идващия програмен интервал.
С други промени в обсега на ОПТТИ се включва модернизацията на осигурителните системи в железопътния сектор Русе-Каспичан, която заменя плана за внедряване на ETCS по продължение на жп правата София-Септември. По този метод ще се обезпечи висока степен на сигурност в жп правата.
Изменението на програмата включва още преразпределение на финансовия запас за осъществяване по целите на ОПТТИ, с оглед дейно асимилиране на ресурса и сполучливото осъществяване на програмата.

Правителството утвърди промени в Закона за поощряване на вложенията

Правителството утвърди изменение и допълнение на Правилника за използване на Закона за поощряване на вложенията (ЗНИ).
С цел понижаване на административната тежест за физическите и юридическите лица, които предизвикват процедура по узаконяване по реда на Правилника за използване на Закона за поощряване на вложенията (ЗНИ), се планува отпадане на условието за показване на документи, с които способният орган – Българската организация за вложения (БАИ) може да се достави служебно – административен акт, публикуван от способния орган по околна среда. Промените касаят и отпадане на условието за полагане на щемпел на заявката.

Изменя се Наредбата за реда за систематизиране на растенията и веществата като наркотични

Министерският съвет одобри смяна на Наредбата за реда за систематизиране на растенията и веществата като наркотични.
С смяната се слага под надзор ново вещество посредством включването му в Списък I – „ Растения и субстанции с висока степен на риск за публичното здраве, заради нездравословния резултат от злоупотребата с тях, неразрешени за приложение в хуманната и ветеринарната медицина “.
Веществото е от групата на синтетичните канабиноиди и се слага под надзор по предложение на Военномедицинска академия, въз основа на мнение на Експертния съвет към Националния съвет по наркотичните субстанции.
Очакваният резултат от предлаганата смяна е да се ограничи рискът от корист с веществото, попречване на трафика и разпространяването му.

Приети са промени в Наредбата за изискванията и реда за сформиране на лист на медицинските произведения

Правителството одобри промени и допълнения в Наредбата за изискванията и реда за сформиране на лист на медицинските произведения по член 30а от Закона за медицинските произведения и за установяване на цената, до която те се заплащат.
С измененията се вкарват условия и ред за установяване цената на медицинските произведения, високоспециализираните апарати/уреди за самостоятелна приложимост от обсега на Наредба № 2 от 2019 година за медицинските и други услуги и за реда и изискванията за тяхното одобрение, прилагане и възнаграждение.
Измененията се постановат заради прекосяването на тази активност от Център „ Фонд за лекуване на деца “ към Националната здравноосигурителна каса от 01.04.2019 година
С плана се предлага да се сътвори уредба, касаеща определянето на цената на медицинските произведения, високоспециализираните апарати/уреди за самостоятелна приложимост, прилагани в хода на лекуването на пациентите.
С смяната ще се уреди методът на остойностяване на посочената група артикули, което ще улесни институциите, осигуряващи финансирането, изпълнителите на здравна помощ и пациентите.

Изменя се правилникът за устройство и организация на работата на органите на здравната експертиза

Правителството одобри изменение и допълнение на Правилника за устройство и организация на работата на органите на здравната експертиза и на районните картотеки на медицинските експертизи. Причините за препоръчаната смяна в правилника са свързани с на практика проблеми в неговото използване и някои несъответствия с други нормативни актове.
Практическите проблеми в използването на правилника се отнасят до организационни и кадрови въпроси в органите на здравната експертиза и районните картотеки на медицинските експертизи. Такива проблеми са: условието в съвещанията на териториалните експертни лекарски комисии (ТЕЛК) да взе участие доктор с добита компетентност по профила на заболяването; неналичието на прецизен правилник за основаване на ТЕЛК и за смяна в състава на ТЕЛК. Също по този начин усложнения в метода на установяване на броя и профила на профилираните сформира на НЕЛК; условието в районните картотеки на медицинските експертизи (РКМЕ) да работят единствено лекари с приета здравна компетентност или с не по-малко от 5 години стаж по медицина; липса на мостри за някои съществени документи; неефикасен механизъм в процедурата на обжалване на експертните решения на ТЕЛК, обвързван с връщането им от Националната експертна лекарска комисия за ново разглеждане; неспособност документите за явяване пред ТЕЛК да се подават от упълномощени лица и други.
Всички тези проблеми се преодоляват с промените и допълненията в Правилника. Създават се процедури, които оптимално улесняват хората с увреждания и органите на здравната експертиза. Осигурява се осведомителна база данни, която ще се употребява от всички заинтригувани страни.

Правителството одобри позицията на България за идната Многогодишна финансова рамка на Европейски Съюз

България се застъпва за развиване на кохезионната политика в най-слабо развитите райони в идната Многогодишна финансова рамка (МФР) за интервала 2021 – 2027 година Такава е позицията на страната ни за съвещанието на Европейския съвет на 17-18 октомври в Брюксел, която през днешния ден бе утвърдена от Министерския съвет.
Балансът сред обичайните политики и новите цели следва да бъде на първо място политически. България ще продължи да отстоява значимостта на запазването на мястото и ролята на обичайните политики в идващия седемгодишен бюджет на Европейски Съюз и на обезпечаването на съответно финансиране за тях.
Сред останалите тематики, които ще бъдат разисквани на съвещанието в Брюксел, са новият Стратегически дневен ред на Европейски Съюз за интервала 2019—2024 година, климатичните промени, миграцията и разширението на Съюза.
Финландското председателство на Европейски Съюз ще осведоми по отношение на плануваните полемики в Съвета по използването на Стратегическия дневен ред, а новият Председател на Европейската комисия, Урсула фон дер Лайен, ще показа желанията на Комисията.
Европейските водачи ще обсъдят и интернационалните аспекти на битката с изменението на климата, поради идната в Сантяго де Чили в интервала 2-13 декември 2019 година 25-та Конференция на страните по Рамковата спогодба на Организация на обединените нации по отношение на изменението на климата (СОР25). Въпросът за миграцията също ще бъде във фокуса на вниманието европейските водачи.
Европейският съвет ще заседава и по член 50. Лидерите на страните членки ще обсъдят настоящото положение на договарянията с Обединеното кралство.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР