Българският инженер-химик Пламен Захариев е разработил ноу-хау за безконтактна доставка

...
Българският инженер-химик Пламен Захариев е разработил ноу-хау за безконтактна доставка
Коментари Харесай

Българско ноу-хау за безконтактни доставки на обеззаразени храни в битката срещу COVID-19

Българският инженер-химик Пламен Захариев е създал ноу-хау за безконтактна доставка на обеззаразени храни вкъщи. Как се случва всичко това? И кои бизнеси могат да се възползват от тази иновация. Отговорите на въпросите на БГНЕС дава създателят на създаването.

„ Това е един план, който е в инженерна фаза. Това е една нова технология за онлайн магазините, които могат да доставят изцяло обеззаразени храни, консумативи за бита, медикаменти и безконтактно заплащане “, изяснява Захариев и прибавя, че това освен ще увеличи качеството на работа на онлайн магазините, само че по този метод те ще могат да отговорят и на условията на хората, които търсят вид да се доставят със артикули, без да се излагат на риск от заразяване с COVID-19.

Той е твърдо уверен, че посредством тази нова технология България ще се пребори с ковид, както и че тя ще помогне в борбата с епидемии и пандемии, които ни предстоят.

„ В един онлайн магазин имаме характерен индустриален развой в крайната фаза на едно произвеждане – пакетиране, разфасоване, отново пакетиране, етикиране. Да си го представим като един индустриален завод, който е изцяло изолиран от външния свят. Стоката, която постъпва в склада на цеха, постъпва изцяло безконтактно. Още на входа се обеззаразява. След това, на втория стадий, вътре при разфасоването и обработката на обособените поръчки още веднъж всяка една самостоятелна опаковка се обеззаразява. Третият стадий е на изхода – тази цяла опаковка, която е събрана в херметично залепен полиетиленов плик още веднъж се обеззаразява и отива безконтактно до куриера “, показва Захариев стъпките на процеса.

Авторът на създаването изяснява, че при доставката на пратката, клиентът получава известие, че поръчката е пред вратата му.

„ Отваря вратата и даже не вижда куриера. Човекът може да вземе плика с домашни ръкавици, макар че пликът е обеззаразен, отива до чешмата и го измива под течаща вода със сапун, след което го разрязва и вади от него обеззаразените артикули “, разяснява той.

Според Захариев по този метод човек ще може умерено да живее в дома си без да го напуща и без заплаха от риска да придвижи болестта в дома си.

Той подчертава и на един доста значим факт, а точно, че няма да са нужни маски, в случай че тази иновация бъде внедрена в онлайн магазините. Разработчикът приканва страната да намерения до каква степен ефикасна отбрана дават маските и дали си коства да се харчат такива колосални суми за защитни средства, които се употребяват за малко време. Вместо това предлага страната да влага в тази разработка като по този метод ще се реализиран няколко резултата – ще се отстрани основаването на нови евентуални зони за разпространяване на болест, до които водят изхвърлените маски; второ – ще увеличи сигурността на популацията като сведе до най-малко разпространяването на коронавирса и трето – ще поддържа дребния и междинен бизнес, на който принадлежат онлайн магазините.

„ За 2 млн. лв. може да създадем 10-тина онлайн магазина, които да предложат тази услуга. В момента страната насочва средства за маски. Ако насочи за закупуването на маски 2 млн. лева и предположим, че купува една маска за 30 ст., това значи, че ще купи 6 млн. маски. Тези маски ще бъдат изхвърлени на боклука след два дни “, пресмята инженер-химикът и прецизира, че оборудването на един онлайн магазин коства сред 80 000 и 150 000 лева

Той е уверен, че тази система ще продължи да работи и след анулацията на изключителното състояние като в същото време ще увеличи качеството на предоставяната услуга от този тип магазини. Пламен Захариев акцентира, че сегашната пандемия няма да е последната и такива се чакат и в бъдеще, тъй че тази инвестиция е за години напред в бъдеще време. Затова средствата, които в този момент страната дава за маски е по-подходящо да се влагат в технология, която отстрани разпространяването на ковид в България като подсигурява на хората, останали вкъщи, успокоение и постоянно безконтактна доставка на обеззаразени хранителни артикули, артикули за бита и медикаменти. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР