Българският холдинг Еврохолд България АД се споразумя да придобие бизнеса

...
Българският холдинг Еврохолд България АД се споразумя да придобие бизнеса
Коментари Харесай

"Еврохолд" купува българския бизнес на ЧЕЗ за 335 млн. лв.

Българският холдинг " Еврохолд България " АД се споразумя да придобие бизнеса на чешката енергийна компания ЧЕЗ Груп в България. Двете страни подписаха контракт през днешния ден, заяви пресцентърът на финансовия холдинг.

" Еврохолд " ще заплати 335 млн. евро за придобиването на активите на ЧЕЗ в България, което е с 15 млн. евро повече от цената, която се твърдеше, че е предложила Гинка Върбакова. Парите ще бъдат обезпечени посредством личен и заемен капитал, прецизират от холдинга. " Еврохолд " към този момент е подписал мандат с две световни капиталови банки с богат опит в обезпечаването на финансиране за сходни покупко-продажби, които да обезпечат нужния заемен капитал ", се споделя в известието.

Вече повече от две години ЧЕЗ пробва да продаде електроразпределението си към този момент над две години, като това действително е вторият подписан контракт, напомня " Капитал ". За разлика от предходния опит, при който Комисията за защита на конкуренцията не позволи на " Инерком " на Гинка Върбакова да придобие сдруженията на ЧЕЗ, този път договорката би трябвало да бъде утвърдена и от КЕВР.

Енергийният регулатор получи новото пълномощие поради мощния обществен отзив при предходния избор на покупател на най-голямото електроразпределително сдружение в България. Чешката компания обаче наподобява чака да се раздели с активите си в България до 30 юни 2020 година, защото в заявката им към регулатора за смяна на цените от 1 юли тази година е показала и идни разноски за ребрандиране на компанията - факт, който повдига подозрения за получено авансово утвърждение от управляващите за купувача, отбелязва " Капитал ".

Към края на предходната година консолидираните активи на " Еврохолд ", чийто максимален бизнес е застраховането, са 1.4 милиарда лева, регистрираните доходи са 1.3 милиарда лева, а чистата облага е 18 млн. лева През април бе взето решение за нарастване на капитала с нови 154 млн. лева, посредством издаването на акции, напомня " Капититал ".

Тъй като " Еврохолд " няма никакъв опит в енергийния бранш от холдинга в този момент показват, че към този момент е образуван съвещателен съвет от специалисти с интернационален опит в бизнеса с дистрибуция на електрическа енергия, който ще съветва компанията в процеса на интеграция на енергийните сдружения в структурата на холдинга. Имена не се показват. Евентуалният предстоящ притежател се е договорил с висшия мениджмънт на " ЧЕЗ България ", в това число и с изпълнителния шеф Карел Крал, да остане в компанията, с цел да има равномерен временен интервал.

Консултанти на " Еврохолд " по самата договорка са основаната в Лондон интернационална адвокатска адвокатска фирма Morrison & Foerster и българската - " Стоева, Чомпалов и Знеполски ". ЧЕЗ употребява услугите на адвокатските сдружения Skils s.r.o. и " Пенков, Марков и сътрудници ".

Какво следва

До две седмици " Еврохолд " би трябвало да внесе съобщение в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за идната централизация. След като образува произвеждане комисията има 25 работни дни, с цел да излезе с решение, в случай че не стартира задълбочено изследване.

Паралелно договорката ще се преглежда и от енергийния регулатор, който обаче няма ясни критерии, по които да се произнесе. Затова се допуска, че в съответния случай ролята на КЕВР ще бъде по-скоро официална и няма да има обструкции по промяната на собствеността.

Структурата на CEZ в България включва " ЧЕЗ Разпределение България ", " ЧЕЗ Електро България ", " ЧЕЗ Трейд България ", компанията за IT услуги " ЧЕЗ ИКТ България ", фотоволтаичния парк " Фри Енерджи Проджект Орешец ", сдружението за произвеждане на електричество от биомаса " Бара Груп " и самото " ЧЕЗ България ", което координира и ръководи активността на всички компании на групата в страната.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР