Българският хелзински комитет призова да се преразгледат някои от точките

...
Българският хелзински комитет призова да се преразгледат някои от точките
Коментари Харесай

Български хелзинкски комитет: Ограничават се основни човешки права и свободи

 Българският хелзински комитет прикани да се преразгледат някои от точките в законопроекта за ограниченията по време на изключителното състояние. Предоставяме мнението с известни редуциране:

Обръщамe се към вас по отношение на оферти от група народни представители законопроект за ограниченията по време на изключителното състояние. Даваме си сметка за нуждата от приемане на такива ограничения в полза на правото на доста български жители, както и на чужденци, пребиваващи в България, на здраве и сигурна среда. Налагането им, в това число в подтекста на изключително състояние, е освен право, само че и обвързване на българските управляващи в актуалната епидемиологична обстановка.

Заедно с това не можем да не обърнем вашето внимание на някои съществени дефекти на сегашния законопроект. Обявеното изключително състояние позволява приемането на законодателство, което лимитира съществени човешки права и свободи, само че това би трябвало да става единствено в степента, в която това е строго обвързано с неотложните потребности на съответната обстановка по този начин, че те да не се лимитират без нужда и случайно. Този главен принцип не е прокаран поредно във всички текстове на законопроекта.

Съображенията ни са следните:

Общото усещане от по този начин направения законопроект е, че той стоварва бремето и отговорността за спазването на ограниченията главно върху бизнеса и жителите. Всички ограничения, които се чака да бъдат въведени и които на процедура работят от няколко дни в страната изискват вложението на персонален запас на лицата – физически и юридически. Така всеки следва да подсигурява, че ще извършва въведените забрани и условия, като обезпечи стерилизация или цифрови устройства – в това число нужните операционни системи и стратегии – за своя сметка и то неотложно.

Не са планувани никакви механизми за облекчение на лицата, които не могат да посрещнат тези условия за финансово влагане, изключително поради изключителното състояние, което основава усложнение в доста жители и юридически лица да обезпечават своите нормални приходи. Необходимо е този закон да планува опция за финансово застраховане от страната на част от въведените ограничения.

Ситуацията постанова законодателят да предприеме и нарочни ограничения за отбрана на най-уязвимите членове на обществото ни, които по някаква причина не са обхванати от системите за протекция, само че които живеят в последна беднотия, постоянно – на улицата, и се нуждаят от подкрепяне с храна, заслон и здравна помощ.

Сериозен проблем е препоръчаната редакция на член 2, алинея 1, т. 8 от законопроекта, с която наредба се не разрешават свижданията в местата за отнемане от независимост и арестите. В този си общ тип тя е напълно неприемлива. Съществена част от правото на фамилен живот на лишените от независимост се показва в това, управляващите да им разрешават или, в случай че е належащо, да ги подкрепят в поддържането на контакт с околните им. Съгласно член 57, алинея 3 във вр. с член 32, алинея 1 от Конституцията на Република България правото на персонален живот не може да се дерогира в изискванията на изключително състояние. 

Вярно е, че пандизите и арестите са изправени пред сериозна заплаха от разпространяване на заразните заболявания и инфекции, какъвто е и казусът с COVID-19. Но главните рискови фактори не са свижданията, а пренаселеността, неприятната хигиенична, в това число неналичието на непрестанен достъп до течаща – даже студена – вода, неналичието на защитни средства и хигиенични материали, лимитираният достъп до действия за профилактика на здравето и медицински грижи.

Ето за какво като детайл от състава предлагаме да се добави специфичната цел и надлежно предумисъл за " всяване на суматоха “ или " нарушение на законодателството за изключителното състояние “.

Предвиденото изменение в Закона за защитата и въоръжените сили – прибавянето на думите " по време на зараза или пандемия “ – би означавало, че при всяка грипна зараза в страната или в обособени области от страната би могло да се вкара изключително състояние. Това е неприемлива дефиниция, защото сходен жанр епидемии се следят годишно и е немислимо да бъде въвеждано изключително състояние без да има належаща нужда от него. Необходимо е тази редакция да бъде прецизирана.

Предвид изложеното Ви призоваваме да не приемате посочените текстове от законопроекта в този им тип. Изготвили: Красимир Кънев, Адела Качаунова, Диляна Ангелова “, приключва мнението на БХК.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР