Българският хелзински комитет настоява за създаване на Национален съвет по

...
Българският хелзински комитет настоява за създаване на Национален съвет по
Коментари Харесай

БХК иска създаването на Национален съвет по психично здраве

Българският хелзински комитет упорства за основаване на Национален съвет по психологично здраве към Министерски съвет. Това излиза наяве от писмо на организацията до министъра на опазването на здравето Кирил Ананиев, написа нюз.бг.

В него от БХК приканват в период от 30 дни да се сформира Национална тактика за промяна и проект за развиване на бранша.

От организацията сямтат, че е необходимо консолидираното на здравните и обществените услуги за хора с психо-социални и интелектуални увреждания. От БХК акцентират, че в този развой съществена роля имат Министерството на здравеопазването и Министерството на труда и обществената политика.

От Българския хелзински комитет припомнят, че през септември 2018 година, при първото разглеждане на обстановката в България, Комитетът на Организация на обединените нации за правата на хората с увреждания е изразил угриженост заради обстоятелството, че хората с психо-социални увреждания престояват дълго в болнични отделения заради липса на рехабилитацонни услуги, ориентирани към тяхното възобновяване, след интензивно лечение; съответни индивидуализирани услуги и жилищно настаняване в общността.

Те акцентират, че тогава Комитетът е предложил на България да форсира процеса по преход от институции, включително психиатрични лечебни заведения към услуги в общността, да насочи средства за развиване на индивидуализирани услуги за поддръжка, да одобри законодателство за индивидуализирана и ръководена от самия човек с увреждане, персонална помощ, както и обществени и подкрепящи услуги.

Комитетът на Организация на обединените нации отбелязал още, че е належащо да се насочат средства от държавния бюджет и от фондове на Европейски Съюз към поощряване на приобщаването на хората с увреждания в обществото.

От БХК акцентират, че през последните три години достъпът на откривателите на организацията до лечебните заведения за психиатрична грижа е възпрепятстван. По думите им техните представители не получавали позволение за мониторинг и в Домовете за медико-социална грижа за деца.

В проекта си за годината Сметната палата е планувала одит и на системата за психиатрична помощ.

С одити на осъществяването ще бъде открита успеваемостта на цели системи, в които влиза системата за психиатричното обслужване, като одитът ще се реализира във всички имащи отношение към тематиката ведомства - Министерство на здравеопазването, Национален център за публично здраве и разбори, Министерство на труда и обществената политика, Агенция за обществено подкрепяне, общини, лечебни заведения.

Ще бъде изследвана успеваемостта във ведомства, които са имали проблеми през миналата година - успеваемостта на организацията и контрола на дейностите по водене и запазване на поддържаните от Агенцията по вписванията регистри, и др.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР