Българският хелзинкски комитет разпространи становище, в което предупреждава, че част

...
Българският хелзинкски комитет разпространи становище, в което предупреждава, че част
Коментари Харесай

Хелзинкският комитет не препоръчва на агенцията по лекарствата да се мести в София

Българският хелзинкски комитет популяризира мнение, в което предизвестява, че част от чиновниците на Европейската организация по медикаментите „ не биха били приети от българските управляващи “. България кандидатства за одобри организацията, която би трябвало да се реалокира от Лондон след Брекзит.
В позицията си, изпратена до ръководителите на Европейския съвет, Европейския парламент, Европейската комисия, изпълнителния шеф на Европейската организация по медикаменти и българския министър председател, от БХК настояват, че чиновниците на организацията с друга половост „ не биха били приети от българските управляващи, в случай че седалището й се реалокира в София “.
Става въпрос за ЛГБТИ лица - лесбийки, гей, бисексуални, трансджендър и интерсексуални. Повод за позицията на Хелзинкския комитет е писмото на група ЛГБТИ чиновници на организацията от август 2017 година, с което те показват паника по отношение на зачитането на правата им след идното пренасяне на организацията. Писмото на чиновниците не е изпратено единствено до България, а до всички претенденти да приютят най-големия лекарствен орган в Европейски Съюз. От Българския хелзински комитет са побързали да убедят чиновниците на организацията, че терзанията им са основателни.
В мнението си БХК напомнят, че при предаването на документите за кандидатурата на София министър председателят Борисов е декларирал, че чиновниците на ЕМА и техните фамилии ще имат безпрепятствена релокация в България и достъп до отлични условия за жилищно настаняване, обучение, здравни услуги и опция за работа, както и че при представянето на кандидатурата на България в Брюксел на 19-ти септември 2017 година заместник-министърът на опазването на здравето доктор Мирослав Ненков е дал отговор на паниките, повдигнати в писмото на чиновниците на организацията с това, че годишно в София се организира ЛГБТИ церемониал на гордостта.
„ Този неуспех на българското държавно управление да разпознава неравенствата на ЛГБТИ хората в България и това отказване на проблемите и провокациите, с които те се сблъскват заради своята полова ориентировка или полова еднаквост, идва като продължение на изказването на премиера Борисов от 22-ри юни 2017 година във връзка десетата годишнина на София Прайд. Пред българските медии той съобщи, че „ не би трябвало толкоз да се парадира “ и че е неуместно да се приказва за гонене на ЛГБТИ хората в България “, декларират от Хелзинкския комитет.
Като доказателство за позицията за какво чиновниците на ЕМА с друга половост няма да се усещат добре у нас, от БХК изброяват редица съгласно тях съществуващи проблеми.
На първо място те показват, че българското държавно управление не признава нито брак, нито друга форма на легализиране на фамилията сред лица от един и същи пол, без значение дали става въпрос за семейство на български и задграничен жител или на двама задгранични жители. Българският съд отхвърля отбрана от домашно принуждение на лица от техен сътрудник от същия пол, наказателният закон не признава закононарушенията от ненавист на основа на половата ориентировка и половата еднаквост или изложение на пола, са измежду другите набелязани от БХК проблеми.
Не е пропуснат и въпросът, че в България липсва законоустановена процедура за смяна на пола. „ По тази причина признаването на пола на лица, които не се разпознават с пола, приписан им при раждане, е допустимо само със правосъдно решение. Това оставя неразрешени редица въпроси, като да вземем за пример гражданската регистрация на лица в преход, чийто външен тип не подхожда на посочения в персоналните им документи пол “, декларират от Хелзинкския комитет. От там не пропущат да отбележат, че системата на опазването на здравето в България не дава никакви профилирани здравни услуги за трансджендър и интерсекс хората, както и „ че здравните служащи в България не минават през профилирано образование за работа и етично отношение към такива пациенти “.
В умозаключение от БХК упорстват при избирането на хазаин на организацията да бъде взето поради законодателството на страните членки, както и българското държавно управление да предприеме незабавни ограничения за разискване на тези проблеми и да образува работна група с включване на ЛГБТИ организациите за превъзмогването им.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР