Българският хелзинкски комитет оспорва пред Върховния административен съд заповедта, въвеждаща

...
Българският хелзинкски комитет оспорва пред Върховния административен съд заповедта, въвеждаща
Коментари Харесай

Българският хелзински комитет оспорва пред съда заповедта за протести до 10 души

Българският хелзинкски комитет оспорва пред Върховния административен съд заповедта, въвеждаща като краткотрайна противоепидемична мярка възбрана за осъществяване на „ всевъзможни проведени събирания на групи над 10 (десет) лица, като се изключи (някои спортни мероприятия) “. Това оповестиха от неправителствената организация.
След тъжба в съда: Здравният министър промени своя заповед за пациенти с COVID-19 Тя се отнасяше за хронично болните и тези над 60 години с ковид наложително да бъдат изолирани в болница
Заповедта, оповестена и в действие от 14 май, е част от в този момент настоящия пакет противоепидемични ограничения, признати от държавното управление след края на оповестеното от Народното събрание изключително състояние по отношение на пандемията на COVID-19.

„ Забраната за проведени събирания на хора в групи над 10 лица накърнява правото на мирни събрания на жителите “, съобщи адв. Адела Качаунова, директорка на правната стратегия на БХК.
Върховен административен съд разгласи за оскъдна основна заповед на Ананиев за карантинните ограничения Здравният министър е излязъл от пълномощията си с разпореждането на авансово осъществяване
„ Това право подсигурява на жителите опцията, наред с друго, да стачкуват. Такава обща възбрана обаче опонира на Конституцията и интернационалните контракти, по които страната ни е страна “, съобщи още тя.

„ В дневни часове в централните градски елементи могат да се видят доста повече от 10 души, въпреки тяхното събиране да не е било авансово проведено. Липсва каквато и да е аргументация за какво проведеното събиране на хора е по-опасно за здравето от неорганизираното, а още повече – липсва опция такива събирания, които съблюдават физическа отдалеченост сред участниците и по време на които те носят защитни средства, да не бъдат ограничавани. Сега са неразрешени всички събирания, изобщо “, добави адв. Качаунова.

Освен анулацията на противоречивата наредба в заповедта на министъра, БХК желае от съда да спре и предварителното ѝ осъществяване, т.е. действието на тази наредба от заповедта да бъде прекратено, до момента в който съдът не се произнесе всъщност по разногласието.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР