Българският хелзинкски комитет (БХК) призовава за разработване на стратегия за

...
Българският хелзинкски комитет (БХК) призовава за разработване на стратегия за
Коментари Харесай

Хелзинкският комитет призова за стратегия за борба с расизма в спорта

Българският хелзинкски комитет (БХК) приканва за създаване на тактика за битка с расизма, ксенофобията и хомофобията в спорта. Правозащитната организация насочи апела след вчерашния мач от квалификациите за европейското състезание сред България и Англия, който бе преустановяван два пъти поради расистки подвиквания и нацистки поздрави от трибуните. От БХК показват, че посрещат грубите расистки прояви " с надълбоко отчаяние, само че без изненада ", тъй като сходни прояви не са единствено всекидневие по стадионите.

" В българското общество е добре прочут от години казусът с расистките, хомофобски и неофашистки или неонацистки настроения и придвижвания измежду българските футболни агитки. Добре знае се, също по този начин, присъединяване на тези групи в редица събития, несвързани със спорта – от провокации по време на митинги, до погроми над уязвими общности на роми, на бежанци и мигранти и на ЛГБТИ хората. Случилото се през вчерашния ден е единствено последна и доста забележима демонстрация на този проблем. То съставлява не просто тежък удар по интернационалната известност на България, а сигнален сигнал за растящия и задълбочаващ се проблем с радикализацията измежду ултранационалистически, извънредно десни групи ", се споделя в позицията на комитета.

" Отговорност за това носи освен цялото управление на спорта в България, само че и всички институции, които от години неглижират както ангажирането на отговорността на правонарушителите при сходни прояви, по този начин и ограниченията по предварителна защита на националистическата радикализация ", споделят още от БХК. Правозащитниците напомнят, че България е страна в интернационалната спогодба за очистване на всички форми на расова дискриминация и като такава е задължена да въздигне в закононарушение даването на каквато и да е помощ за расистка активност, в това число финансирането ѝ. Припомня се и че работи Стратегия за противопоставяне на радикализацията и тероризма (2015 – 2020 г.), в която обаче не се адресира и даже не се загатва националистическия десен екстремизъм.

" Този метод на незаинтересованост и отказване на проблемите е стройно поддържан от редица държавни управления през последните две десетилетия и е безспорно част от факторите, довели до разрастването на казуса. Ето за какво призоваваме за създаване на тактика за битка с расизма, ксенофобията и хомофобията в спорта, както и ограничения за дейното замесване и вдишване на ясно избрани отговорности в този развой от страна на спортните клубове и клубовете на техните последователи ", се споделя в позицията.

От БХК прибавят, че лицата на част от ентусиастите, правили расисткия привет " зиг хайл ", се виждат в това число на публикуваните от медиите фрагменти и приканват полицията и прокуратурата да подхващат нужното за определяне на самоличността им и понасянето на отговорност.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР