Българският хелзинкски комитет (БХК) подаде до инспектората на Висшия съдебен

...
Българският хелзинкски комитет (БХК) подаде до инспектората на Висшия съдебен
Коментари Харесай

БХК поиска проверка на Иван Гешев от Инспектората на Висшия съдебен съвет

Българският хелзинкски комитет (БХК) подаде до инспектората на Висшия правосъден съвет (ИВСС) сигнал по отношение на разпространението на добитите посредством специфични разследващи средства записи от телефонни диалози на обвинения по досъдебно произвеждане предприемач Васил Божков. Основанието на организацията за сигнала е, че това съставлява порочно практикуване на господарски функционалности, което накърнява престижа на правосъдната власт и по този начин реализира нарушаване на Закона за правосъдната власт. А като мотив, че ИВСС може да извърши инспекцията, БХК сочи, че всъщност разгласяването на записите е административно деяние.
В сигнала си организацията показва, че прокуратурата използва събраните данни за да повлияе на публичното мнение, а не с цел да разкрие обективната истина, както повелява законът. Тези дейности идват в подтекста на всеобщи митинги в страната, които желаят и оставката на основния прокурор Иван Гешев.
Съгласно сигнала на БХК, дейностите на прокуратурата накърняват и презумпцията за непорочност на обвинения, доколкото разкриват пред обществото единствено такива обстоятелства, които обслужват обвинителната теза и без по виновността на обвинения да има изговаряне на съда.
Със сигнала се желае от инспектората да ревизира наблюдаващия прокурор, дал позволение за разгласяване на данните, както и основния прокурор Иван Гешев, защото основният прокурор реализира методическо управление върху активността на всички прокурори и е директно зает със случая, тъй като материалите са разгласени от персоналната му говорителка - Сийка МИлева.
БХК напомня, че прокуратурата е единствено едната страна в наказателното произвеждане, до момента в който единствено съдът взема решение дали едно лице е фактически отговорно в закононарушението, за което упрекнато. Затова, съгласно организацията, прокуратурата работи превратно в тази ситуация – тя цели да убеди обществото в нещо, което не е потвърдено в неговата целокупност.
Още: " От " Биволъ " се усъмниха в достоверността на СРС-тата против Божков "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР