Българският хелзинкски комитет /БХК/ по пряк и косвен начин оказва

...
Българският хелзинкски комитет /БХК/ по пряк и косвен начин оказва
Коментари Харесай

ВМРО иска от Сотир Цацаров да прекрати дейността на БХК

" Българският хелзинкски комитет /БХК/ по директен и индиректен метод оказва напън върху българските магистрати и прави противоконституционна, незаконна, неморална и намерено антибългарска активност ". Вътрешна македонска революционна организация упорства основният прокурор Сотир Цацаров да приключи активността на комитета поради тази " неприемлива интервенция в правосъдната система на България. "
Това се споделя в известие, разпратено до медиите от политическата мощ. В него се показва, че сигналът до основния прокурор е пуснат от  евродепутата и претендент за кмет Ангел Джамбазки и депутата Александър Сиди.
В писмото се споделя, че основният прокурор има такива пълномощия, залегнали в Закона за юридическите лица с нестопанска цел.
Вътрешна македонска революционна организация от години алармира разнообразни органи за това, че съгласно партията БХК " видимо пази човешките права, само че действително с дейностите си неведнъж слага в риск български жители, както и положителното име на България пред интернационалните институции. "
Едно от последните сходни дейности, написа в настояването до основния прокурор, е заведеният иск в съда в Страсбург против България в отбрана на изселените роми, след побоя над български военнослужещ в противозаконното гето във Войводиново.
Според Джамбазки и Сиди обаче най-скандалната част , която те дефинират като " насмешка с българското законодателство " от активността на БХК е " организирането на семинари за съдии, прокурори и следователи, част от които по-късно вземат решение орисите на потвърдени нарушители като Полфрийман. "
" Нека напомним също по този начин, че точно БХК номинира същия този наказан палач за човек на годината, оказа помощ за неговата юридическа отбрана и по заявление на НПО-то съставът, управляван от Калин Калпакчиев, подцени решение на сътрудниците си от Софийски градски съд, и разпореди да бъде пуснат на независимост, изцяло игнорирайки мнението на прокуратурата, на психолозите и представителите на пандиза. В същото време самият арбитър Калпакчиев е получил премия в същата категория, като освободеният от него австралиец, от същата тази неправителствена организация – БХК. "
Ето и част от претекстовете, залегнали в сигнала на Джамбазки и Сиди:
" Сдружението от време на време провежда безвъзмездни семинари, с които образова съдии, прокурори и следователи. От друга страна БХК обезпечава процесуалната отбрана на избрани лица по каузи, управлявани от същите тези магистрати, на които е провеждала образования. Именно подобен е и казусът с Джок Полфрийман, на който Сдружението оказва поддръжка, изразяваща се в правни и в действителност дейности. С тези свои действия Сдружение „ Български хелзинкски комитет “ по заобиколен метод нарушава правилото на безпристрастност на част от магистратите. Чрез провежданите семинари се пробва да наложи напън и въздействие при решаването на каузи, от които решения има директен интерес. Пример за дело, от което сдружението има персонален интерес, е в.н.ч.д. № 921/2019 година на САС, известно като „ делото за предварителното освобождение на Джок Полфрийман “. По него бе постановено едно определение, което напълно се разграничава от претекстовете на първоинстанционния съд и одобрената правосъдна процедура. Освен това субективната преценка на състава от САС се прекатурна на 180 градуса спрямо постановеното от страна на сътрудниците им от Софийски градски съд. Въпросното Определение остави едно подозрение у цялото общество по отношение на справедливостта му и най-много по отношение на безпристрастността на тричленния състав на САС с ръководител Калин Калпакчиев.
През 2013 година Сдружение „ Български хелзинкски комитет “ награждава арбитър Калпакчиев като подгласник в класацията за човек на годината. Същата тази премия, за която през 2015 година е номинирано и лицето Джок Полфрийман. Нещо повече, арбитър Калпакчиев получава през 2016 година и две награди за присъединяване в конкурс, проведен от неправителствената организация. Последователност от събития, които подозрително се преплитат.
И още, в своето решение правосъдният състав взима под внимание изразената позитивна характерност по отношение на поправянето на Полфрийман, импортирана от ръководителя на БХК Красимир Кънев. Същевременно обаче отхвърля да вземе поради отчетите на чиновниците и психолозите, работещи със пандизчията в съда и твърдящи, че лицето към момента не се е поправило. Що се отнася до докладчика по в.н.ч.д. № 921/2019 година арбитър Весислава Иванова - същата е измежду създателите на годишния отчет на БХК за 2016 година Изготвянето на въпросния отчет е финансирано от интернационален план и като създател, лицето получава хонорар.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР