Българският хелзинкски комитет (БХК) остро осъжда действията на Комисията за

...
Българският хелзинкски комитет (БХК) остро осъжда действията на Комисията за
Коментари Харесай

Хелзинкският комитет: Действията на комисията за конфискация са натиск върху опоненти на властта

Българският хелзинкски комитет (БХК) остро осъжда дейностите на Комисията за лишаване на нелегално добито имущество (КОНПИ), с които тя наложи обезпечителни ограничения върху имущество на предприемача Иво Прокопиев, включително и целия капитал на сдружението, мажоритарен акционер в " Икономедиа " – компанията, издател на медиите " Капитал " и " Дневник ". Действията на КОНПИ са рисков казус и будят основателни подозрения за безсъвестен и евентуално противоправен напън върху съперници на властта ".

Това е част от позицията на правозащитната организация Български хелзинкски комитет (БХК) по отношение на дейностите на комисията против съиздателя на " Дневник " и " Капитал " Иво Прокопиев. Вчера от КОНПИ оповестиха, че са запорирали имущество на Прокопиев, като основанието за това е била проверка на договорката за " Каолин ".

Според БХК дейностите на КОНПИ " са мощно притеснителни, както заради самата процедура, въз основа на която се правят, по този начин и заради прекалено необятните пълномощия на комисията, планувани в закона, които отварят благоприятни условия за произвол ".

" Те също по този начин съставляват и интервенция в упражняването на правото на благосъстоятелност, без да са планувани задоволително ефикасни правни средства за отбрана от такава интервенция. Потенциалната цел в съответния случай е заглушаване на

един от дребното гласни съперници на властта, което е обратно на устоите на правовата страна " , пишат от БХК.

Според тях по този метод правовия ред жестоко се накърнява и това може да докара до политическа тирания

" Един от резултатите на тези дейности е накърняването на медийния плурализъм в България, а от там и на свободата на изложение и правото на обществеността да бъде осведомена. Това е изключително значимо, поради че през последните години " Капитал " и " Дневник " се нареждаха като най-големите медии в България, сериозно настроени към последните няколко държавни управления, обвързаностите на съществени парламентарно показани политически сили с частни олигархични ползи, както и непрозрачните договорености за съответни решения и политики по значими публични въпроси, като реформирането на правосъдната система и въвеждането на механизми за отчетност на основния прокурор ", оказва се още от позицията на правозащитната организация.

Те напомнят, че всичко това се случва на фона на фрапантно влошеното ниво на медийната независимост в България през последните години, регистрирано от интернационалните наблюдаващи " Репортери без граници " в техния Индекс за независимост на изложение. През 2017 година България е на 109-о място в този показател и е страната с най-несвободни медии от всички членки на Европейския съюз.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР