Българският хелзинкски комитет (БХК) оспорва пред Върховния административен съд заповедта

...
Българският хелзинкски комитет (БХК) оспорва пред Върховния административен съд заповедта
Коментари Харесай

БХК оспорва пред съда заповед на Ананиев, забраняваща протести на над 10 души

Българският хелзинкски комитет (БХК) оспорва пред Върховния административен съд заповедта на министъра на опазването на здравето Кирил Ананиев, ограничаваща митингите до 10 души. Основният им мотив е, че в централните градски елементи се събират по доста повече от 10 души, въпреки и неорганизирано. Това се споделя в известие от организацията, цитиращо адв. Качаунова, шеф на Правната стратегия на БХК.
Заповедта вкарва като краткотрайна противоепидемична мярка при оповестена изключителна епидемиологична конюнктура възбрана за осъществяване на „ всевъзможни проведени събирания на групи над 10 (десет) лица, като се изключи [някои спортни мероприятия] “.  Тя е оповестена и в действие от 14 май и е част от в този момент настоящия пакет противоепидемични ограничения, признати от държавното управление след края на оповестеното от Народното събрание изключително състояние по отношение на пандемията на COVID-19.
„ Забраната за проведени събирания на хора в групи над 10 лица накърнява правото на мирни събрания на жителите “, съобщи адв. Адела Качаунова, директорка на правната стратегия на БХК. „ Това право подсигурява на жителите опцията, наред с друго, да стачкуват. Такава обща възбрана обаче опонира на Конституцията и интернационалните контракти, по които страната ни е страна “, съобщи още тя. „ В дневни часове в централните градски елементи могат да се видят доста повече от 10 души, въпреки тяхното събиране да не е било авансово проведено. Липсва каквато и да е аргументация за какво проведеното събиране на хора е по-опасно за здравето от неорганизираното, а още повече – липсва опция такива събирания, които съблюдават физическа отдалеченост сред участниците и по време на които те носят защитни средства, да не бъдат ограничавани. Сега са неразрешени всички събирания, изобщо “, добави адв. Качаунова.
Освен анулацията на противоречивата наредба в заповедта на министъра, БХК желае от съда да спре и предварителното ѝ осъществяване, т.е. действието на тази наредба от заповедта да бъде прекратено, до момента в който съдът не се произнесе всъщност по разногласието.

 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР