Българският хелзинкски комитет (БХК) осъди отново прокуратурата за отказан достъп

...
Българският хелзинкски комитет (БХК) осъди отново прокуратурата за отказан достъп
Коментари Харесай

Отново осъдиха прокуратурата заради отказ за достъп до обществена информация

Българският хелзинкски комитет (БХК) осъди още веднъж прокуратурата за отхвърлен достъп до непубличен нормативен акт, уреждащ въпроси, засягащи публичния интерес. С решение взето предходната седмица Административен съд София – град осъжда прокуратурата да даде на БХК информацията и да заплати 510 лева разходи по делото.
Спорът поражда по отношение на Указанието за организацията на осведомителната активност на прокуратурата, с което изследователката на БХК Диляна Ангелова желае да се запознае през март, защото то не е обществено. Поводът Ангелова да изиска достъп до този акт е предходен
„ През август 2019 година, към момента заместител основен прокурор, Иван Гешев съобщи, че проблем в България има с битовата престъпност и домашното принуждение, като приоритет е единствено първото. И фактически у нас шумни акции за битка с домашното принуждение няма . Запитах прокуратурата дали след промените в Наказателния кодекс във връзка провалената ратификация на Истанбулската спогодба се събира такава информация и от там дадоха отговор, че не се събира “, съобщи Ангелова.
„ Искахме да разберем При съществуването на висок публичен интерес по тематиката, неналичието на публични данни за броя на наказателните делата, свързани с домашно принуждение и насилието над дами е необяснима, а отговорността за осведомителното затъмнение е на Главния прокурор “.
Търсеният документ регламентира коя информация и за кои каузи се събира като информация от публичен интерес, само че на изследователката ни е отхвърлен достъп. Мотивът е, че това напътствие било вътрешноорганизационен акт.
. Обществената информация, според решението на съда, е такава информация, която „ е обвързвана с публичния живот в страната и дава опция на жителите да си сформират лично мнение по отношение на активността “ на държавните органи.
От Указанията жителите могат да научат по какви критерии прокуратурата събира и обобщава информация и това освен ще увеличи отчетността и прозрачността на тази институция, само че и ще даде отговор по какъв начин прокуратурата упражнява пълномощията си, което е от решаващо значение за публичния живот, написа още в решението.
По-рано правозащитниците осъдиха прокуратурата болести отвод да даде лист с наименованията на всички тези инструкции и указания на основния прокурор, които дефинират придвижването на каузи в прокуратурата, само че не са обществено налични.
„ Българската прокуратура отхвърля всякаква бистрота и отчетност “ , съобщи адв. Адела Качаунова, директорка на Програмата за правна отбрана на БХК. „ Има грижливо възпитавана просвета в тази институция, че отговорност от нея никой не може да търси. Докато не променим това, не можем да чакаме прокуратурата да е ефикасен страж на ползите на жителите “, съобщи още тя.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР