Българският хелзинкски комитет (БХК) е внесъл заедно с над 100

...
Българският хелзинкски комитет (БХК) е внесъл заедно с над 100
Коментари Харесай

Партия Възраждане да бъде забранена настояват БХК и над 100 обществени личности

Българският хелзинкски комитет (БХК) е внесъл дружно с над 100 персони от разнообразни сфери на публичния живот, в който се упорства групировката да бъде разпусната.

В сигнала се показва, че партията и нейният водач Костадин Костадинов с активността си целят да разрушат демократичния правов ред в България. Според БХК от " Възраждане " все по-често насочат открити апели за принуждение и употребяват незаконни средства за реализиране на политическите си цели. Подаделите на сигнала изреждат и дейности на партията, които дефинират като противоконституционни дейности. Посочват се съответни случаи, в които водачът на " Възраждане " и негови сподвижници намерено подбуждат към принуждение.

" Подробно са разказани дейностите на националистическата групировка към ограниченията против КОВИД рецесията и опитите волята на суверена да бъде сменена с ползите на една партия с незаконни средства. Посочени са и акциите им по отношение на позицията, която заемат по войната на Русия с Украйна, при които има и потърпевши жители. Възраждане систематично употребява антисемитизъм, насажда ненавист и злоба към бежанци, роми, както и към представители на ЛГБТИ общността. Мишена на техните нападки са обособени жители, държавни институции, даже личния състав на заведение в центъра на столицата. Привърженици на национализма под флаговете на Възраждане на европейски филм в София и Варна, като полицията не съумя да подсигурява правото на спокойно събиране на жители. Описани са и случаи на тормоз върху публицисти и нарушение на правото на независимост на изложение ", акцентират от БХК.
 ПП/ДБ зове ДАНС, ГДБОП и прокуратурата да се задействат против
ПП/ДБ зове ДАНС, ГДБОП и прокуратурата да се задействат против " Възраждане "

Заради език на омразата, апели за принуждение и хомофобия

В сигнала се декларира, че изразяването на противоположни визии по публично политически въпроси е естествен развой в демократичната страна, само че потреблението на незаконни средства за реализиране на политически цели , в това число потребление и подбудителство към принуждение, не може да се употребява с конституционната и законова отбрана на свободата на изложение и свободата на сдружаване в едно демократично общество.

Подателите на сигнала са безапелационни, че, когато партия използва или приканва за принуждение и си слага за цел унищожаване на открития либерален модел на обществена власт и замяната му с репресивно по своя темперамент ръководство, страната е длъжна да вземе ограничения за ограничение на партията.

Сигналът е адресиран до изпълняващия функционалностите на основен прокурор Борислав Сарафов , от който се чака да предприеме дейности за разпускането на партията и за оповестяването на активността й за противоконституционна. Копия са изпратени до Висшия адвокатски съвет и омбудсмана Диана Ковачева.
 Софийската прокуратура ревизира
Софийската прокуратура ревизира " Възраждане " за антисемитизъм

По мотив подаден сигнал от Сдружение " Организация на евреите в България " Шалом "

Сигналът може, след което искащите би трябвало да оставят своето име в квалифицираната.

От БХК показват лист със 121 съвносители на сигнала - деятели, адвокати, писатели, артисти, режисьори, музиканти, лекари, учени, спортисти, предприемачи, политици и други Сред тях се открояват ръководителят на БХК Красимир Кънев, Александър Везенков, Велизар Шаламанов - някогашен боен министър, Георги Фотев, Иво Инджов, Камен Алипиев, Красен Станчев, Магдалена Малеева, Методи Андреев, Тодор Чобанов, Юлия Берберян, Явор Гечев и Явор Гърдев. Сред подкрепилите сигнала са Златко Енев и Ицхак Финци.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР