Българският гражданин е задържан в Армения на 18 август 2019

...
Българският гражданин е задържан в Армения на 18 август 2019
Коментари Харесай

МВнР с разяснения за задържания български гражданин в Армения

Българският жител е арестуван в Армения на 18 август 2019 година по искане на управляващите на Киргизстан на съображение на Минската спогодба за правна помощ по цивилен фамилни и наказателни каузи на държавите-членки на Общността на самостоятелните страни (ОНД) във връзка обвиняване, повдигнато в Киргизстан, за нелегално секване на казахско-киргизката граница през май 2017 година Информацията за неговото задържане е публично предоставена на българското посолство в Ереван на 26 август 2019 година Това прецизират от Външно министерство във връзка със задържането на Стоян Боянов. 
Армения е страна по редица правни конвенции в региона на обезпечаването на правна помощ и правни връзки по цивилен, фамилни и наказателни каузи, които касаят единствено държавите-членки на Оперативно-наблюдателно дело. Съгласно тези документи арменските управляващи могат да арестуват и екстрадират в страни от Оперативно-наблюдателно дело български жител, против който има повдигнато обвиняване за осъществени нарушавания, единствено въз основата на включване на това лице в листата на търсените лица и без съблюдаване на изискването българската страна да е известена за съществуването на сходен проблем.
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева два пъти до момента сложи въпроса за оказване на подпомагане във връзка със задържането на българския жител пред арменския си сътрудник Зограб Мнакацанян - по време на визитата си в Ереван на 28 октомври 2019 година, както и в телефонен диалог с него на 27 февруари 2020 година Министър Мнакацанян се ангажира да върне позвъняване по случая, допълват от Министерство на външните работи.
Предстои телефонен диалог на Екатерина Захариева и с министъра на външните работи на Киргизстан Чингиз Айдарбеков. В същото време вицепремиерът и министър на външните работи на България даде инструкции на посланика ни в Киев да се срещне и да сложи въпроса пред посланика на Киргизстан, който е упълномощен и за България.
Министерството на външните работи е в контакт с околните на арестувания като се ангажира да оказва всякакво належащо подпомагане. В рамките на своите пълномощия Министерство на външните работи прави всичко допустимо на арестувания българския жител в Армения да му бъдат обезпечени правата и най-много правото му на обективен и неутрален правосъден развой, твърдят от ведомството. 
Още през цялото време на задържането посолството ни е в непрекъснат контакт и е почнало да оказва правна и консулска помощ на арестувания. Консулът ни в Ереван го е посетил повече от 10 пъти като последното посещаване е на 24 февруари. По време на визитите са предоставяни хранителни артикули, телефонни карти за връзка с роднините си, облекло. Консулът ни поддържа непрекъснато връзка с управата на пандиза, с цел да ревизира какво е положението на арестувания. Офисът на омбудсмана на Армения е провел експертна група, която е посетила българския жител в пандиза, с цел да ревизира изискванията, при които е настанен и какво е отношението на надзирателите към него. Посолството ни не е получило недоволства от страна на арестувания за изискванията и отношението на управата и надзирателите, се споделя още в информация, изпратена от Министерство на външните работи.
Българският дипломат в Ереван организира срещи по случая, измежду които с омбудсмана на Армения, със заместник-главния прокурор на страната, както и с министъра на правораздаването за спазването на правата на арестувания и обезпечаване на заслужено правораздаване.
Що се касае до правосъдното произвеждане - според наредбите на арменското законодателство – преводачът по време на правосъдното дело се обезпечава от съда.
Решението за екстрадиция на българския жител е обжалвано. На 28 февруари 2020 година се чака ново съвещание на Апелативния съд в Армения.
В случай че отпадне настояването на киргизката прокуратура за изгонване на българския жител, би следвало да отпадане и мярката за неговото задържане от арменските управляващи.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР