Българският главен прокурор Борислав Сарафов нареди провеждането на задълбочени служебни

...
Българският главен прокурор Борислав Сарафов нареди провеждането на задълбочени служебни
Коментари Харесай

Сарафов разпореди проверка на множество преписки и разследвания, свързани с убития Божанов

Българският основен прокурор Борислав Сарафов подреди провеждането на задълбочени служебни инспекции по редица преписки и досъдебни производства, свързани със скорошното ликвидиране на Мартин Божанов, прочут в публичните среди като „ Нотариуса “ .

Отделен акцент в тези инспекции се слага върху 25 каузи, формирани от 2004 година насам, в които Божанов е взел участие в разнообразни качества – като обвинен, жалбоподател, очевидец и други Вътрешните записи на прокуратурата разкриват, че забележителна част от тези каузи са били обект на вниманието на Софийска районна прокуратура и са свързани с лъжливи схеми, касаещи недвижими парцели , предприемани от Божанов.

Сред обсъжданите преписки е и дело, което е провокирало необятен публичен резонанс, изключително след обявата на журналистическо следствие . Въпреки това, по това дело е било постановено да не се образува досъдебно произвеждане.

Ситуацията ескалира с образуването на ново досъдебно произвеждане от Софийска градска прокуратура през втората половина на 2023 година. Това произвеждане се концентрира върху активността на проведена незаконна група , считана за ръководена от Божанов, която се е занимавала с имотни измами и нелегално въздействие върху органи на властта през интервала 2010-2020 година. Разследването по този случай продължава, като срокът за довършването му е продължен с два месеца от края на 2023 година.

Паралелно с тези дейности, на въззивните прокуратури е предоставено задълбочено преразглеждане на всички постановления за отвод от формиране на досъдебно произвеждане. Целта е да се подсигурява прецизното съблюдаване на закона и да се обезпечи правораздаване. Също по този начин, ще бъде оценена успеваемостта на воденето на делата , срочността и последователността на дейностите на магистратите, както и своевременното практикуване на пълномощия от следователите и прокурорите .

С тези дейности българската прокуратура показва решимостта си да проверява задълбочено и да обезпечи правдивост по случаите , свързани с Мартин Божанов, подкрепяйки прозрачността и отчетността в своята работа.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР