Българският футболен съюз завърши пълната интеграция на вътрешната си система

...
Българският футболен съюз завърши пълната интеграция на вътрешната си система
Коментари Харесай

ФИФА с похвала към БФС

Българският футболен съюз приключи цялостната интеграция на вътрешната си система за ръководство на процесите и документо-оборота на професионалния футбол ( "БФС Електронно състезание ") с FIFA ID, FIFA Connect и FIFA Clearing House.

Централата беше си сложила цел доникъде на ноември да бъдат завършени всички действия по преправка, смяна на вътрешните правила, форми и възобновяване на клубните и административни интерфейси в системата.

Чрез FIFA Connect федерациите, членуващи във ФИФА, могат да наблюдават играчи, треньори, рефери, делегати, където и да са по света. Програмата присвоява на всеки в системата неповторим FIFAID идентификатор, като този код е номер на цифровия паспорт на лицето, носещ след себе си информацията и цялостната му история.

Основните преимущества на системата:
- Глобално годен неповторим идентификационен код за всички заинтригувани страни във футбола;
- Прозрачност и ефикасна футболна администрация, посредством систематична регистрация на всички играчи и футболни заинтригувани страни и цифрово ръководство на първенствата;
- Стандартизиране на данни и процеси и съществуване на футболна екосистема за данни, което разрешава лесното консолидиране и продан на данни от разнообразни източници.

С истемата за интернационалните прехвърляния на FIFA (TMS) е напълно основана върху Connect & FIFAID, като задължава своите членове да ги интегрират във вътрешните си системи за прехвърляния (DOMESTIC TMS).

БФС употребява лична, особено проектирана система за ръководство на футболните шампионати по електронен път ( "БФС Електронно състезание "), като от сезон 2015/2016 професионалният футбол не употребява хартиени носители.

Състезателните картотеки, съдийски и делегатски протоколи и назначения на/от срещите, съвещанията и протоколите на всички комисии (Спортно-техническа, дисциплинарна, реферска, етична и на съдийските наблюдатели) са напълно електронни. От сезон 2006/2017 към системата са добавени Държавните младежки шампионати U15, U17 и U19, а от сезон 2019/2020 - и четирите групи на Трета лига.

"БФС електронни състезание " разполага със лична платформа за видеообмен и списък от над 5000 срещи от всички участващи шампионати.

След допитване, с цел да улесни клубовете в България, БФС избра опцията за консолидиране с FIFA Connect, вместо потреблението от клубовете на комплицираната интернационална системата за прехвърляния за локалните такива.
Всяко прекосяване на футболист от клуб в клуб, както и промяната на статута му от аматьорски в професионален и назад, се записва и следи прецизно по заложените от ФИФА правила, като се записва в интернационалната система в действително време. Българският футболен съюз получи специфични поздравления от международната футболна централа за това, че е една от първите федерации, приключила този развой, както и първата, която записва данните в действително време.

Използвайки нуждата за смяна на вътрешните трансферни правила, БФС съумя изцяло да интегрира и системата на FIFA Clearing House, която следва да започва в края на годината.
FIFA Clearing House е нова система, задачата на която е да следи за справедливото систематизиране на сумите от прехвърляния, отчислявани на клубовете за развиването на даден състезател. За задачата се записват данни от първите професионални контракти, промяната на статута от дилетант в експерт и прехвърлянията на всеки един състезател (включително суми, брой траншове, клаузи в договори). Още преди формалния старт на системата БФС извърши всички механически условия и към този момент синхронизира желаните данни, освен това в действително време, въпреки че има толеранс от 7 дни за вписване на обещано събитие. В процеса на работа екипът, отговарящ за "БФС електронно състезание ", оказа помощ на своите сътрудници от FIFA за изчистване, смяна и прибавяне на функционалности в FIFA Clearing house.

Процесът на дигитализацията, заложен като един от главните цели за управлението на Българския футболен съюз, ще продължи и отсега нататък с построяването на цялостна система за електронен документо-оборот в съюза, Зоналните и

Областните му препоръки, с което както ще се понижат административните разноски, по този начин и ще се улесни работата на клубовете.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР