Българският футболен съюз честити рождения ден на Красимир Балъков, който

...
Българският футболен съюз честити рождения ден на Красимир Балъков, който
Коментари Харесай

Краси Балъков празнува своя 54-и рожден ден

Българският футболен съюз честити рождения ден на Красимир Балъков, който през днешния ден навършва 54 години. Плеймейкърът на Златното потомство е роден на 29 март 1966 година във Велико Търново, а професионалния си път стартира от локалния Етър, където играе 142 мача и отбелязва 35 гола в интервала 1983-1990 година Следва трансфер в португалския гранд Спортинг (Лисабон), за който Балъков записва 138 срещи с 43 попадения, а най-запомнящият се интервал от кариерата му е в немския Щутгарт - за осем сезона халфът играе 236 пъти и се разписва 54 пъти в Бундеслигата, като носи и капитанската лента на отбора.

Носител на Купата на Португалия със Спортинг и на Купата на Германия с Щутгарт, финалист в шампионата за Купата на носителите на национални купи (1997/98), сребърен медалист в Бундеслигата (2002/03).

За националния тим на България Балъков дебютира през 1988 година и изиграва общо 92 мача, в които бележи 16 пъти. Достига полуфинал на международното състезание в Съединени американски щати, където е определен в идеалния тим на шампионата; участник на европейското състезание в Англия през 1996 година и на мондиала във Франция през 1998 година Плеймейкърът е с съществена заслуга и за класирането на България на Евро 2004, само че поставя завършек на кариерата си с националния екип преди финалите.

Двукратен Футболист номер едно на България (1995 и 1997), троент участник в идеалния тим на Бундеслигата.

След края на спортната си кариера Балъков сполучливо упражнява треньорската специалност - в продължение на два сезона е помощник в Щутгарт, след което е назначен за старши-треньор на швейцарския Грасхопърс. През сезон 2007/08 е отпред на различен отбор от същата страна - Санкт Гален, а две години работи в Черноморец (Бургас). През май 2011 година подписва с хърватския гранд Хайдук (Сплит), а положителните му резултати му обезпечават покана от елитния немски Кайзерслаутерн, който води напролет на 2012-а. През сезон 2014/15 е треньор на Литекс (Ловеч), по-късно сяда на скамейката на родния Етър (Велико Търново), а през предходната година е и селекционер на българския народен тим, само че напуща след загубата от Англия на стадион " Васил Левски ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР