Българският физик проф. Теньо Попминчев започва научен проект в Института

...
Българският физик проф. Теньо Попминчев започва научен проект в Института
Коментари Харесай

Проф. Теньо Попминчев започва нова ера в рентгеновите лазери

Българският физик проф. Теньо Попминчев стартира теоретичен план в Института по фотоника към Техническия университет във Виена , спонсориран от най-престижната научна стратегия в Брюксел.

След като през последните няколко години получи признанието на научните, индустриални и военно проучвателен среди в Съединени американски щати и света, той беше поканен в Калифорнийския университет в Сан Диего, където сега управлява лични лаборатории.

 Проф. Теньо Попминчев получи самопризнание от нобелови лауреати
Проф. Теньо Попминчев получи самопризнание от нобелови лауреати

Българският физик е измежду 10-те най-значими млади учени...

Припомняме, той сътвори първия стилен рентгенов лазер , който може да снима свръхбързи процеси в свръхмалки мащаби - известни и незнайни естествени процеси, доближаващи лимита на времето и пространството. От основаването на първия лазер през 1960 година преобладаваше песимизъм измежду учените, че физиката в тази посока блокира всякакво дейно излъчване. Смяташе се, че изработката на сходни източници изисква големи заводи за светлина с сили, които могат да се получат посредством нуклеарен гърмеж или единствено при огромни ускорители на частици.

Поредното самопризнание за работата на проф. Попминчев пристигна от Европейския съвет за научни проучвания (ERC -EuropeanResearchCouncil), който му присъди най-престижния грант за млади учени в размер на 1.5 милиона евро за едно от идващите посоки в проучванията му във Виена.

Българският академик слага началото на нова епоха във физиката на рентгеновите лазери , уверени са от висшето учебно заведение. Работата му провокира сериозен интерес в научната общественост, а един от най-впечатляващите му опити с рекорден резултат до през днешния ден е извършен точно във Виена - от всеки 5000 фотона с ниска сила основава рентгенови фотони, който са в синхрон, и с доста по-висока сила.Работата му в тази сфера ще продължи в границите на плана му XSTREAM дружно с неговия брат Димитър Попминчев, съоткривател в научните достижения. Двамата желаят да основат рентгенови лазери с случайни типичен и квантово-механични свойства - едно " швейцарско ножче от светлина ", което ще е инструмент за нови открития, и което ще е в основата на редица бъдещи технологии във микро- и макросвета: от свръхбързи невидимипроцеси в сърцето на атоми и молекули до транспорт на огромни количества информация на големи дистанции в космоса.

 Снимка 325781
Източник:

Проф. Попминчев е и измежду създателите на бъдещия Институтза био- и нанофотоника " Джон Атанасов ", който се основава у нас, с цел да може София да се утвърди измежду водачите върху картата на света в тези посоки.Идеята е да се употребяват напъните на известнибългарски учени по целия свят, измежду които е и номинираният за Нобелова премия проф. Самуил Рефетов. Стремежът им е да изградят лични лаборатории в София. В Начинанието ще взе участие и най-старото ни висше учебно заведение - Софийският университет, както и младибългарскиталанти-аспиранти в региона на физиката, биологията и медицината.

" Това ще бъде един интердисциплинарен институт, тъй като новите открития и технологии са на границата сред естествените науки и също употребяват сложни интердисциплинарни технологии. Но най-същественото е, че институтът и лабораториите в София щеса отворени за гении от всяка страна по света, тъй като науката в последна сметка е наднационална и не принадлежи на институции или страни, а на човечеството. " - споделя проф. Попминчев.

 Президентът награди с почетен знак проф. Теньо Попминчев за революционно изобретение
Президентът награди с почетен знак проф. Теньо Попминчев за революционно изобретение

Рентгенов лазер...

С това разбиране той гради екипа си в Сан Диего. Лабораториите се финансират с федерални планове и дарения от частни фондации и компании. Допълнителни финансови източници ще са нужни и за бъдещия център " Джон Атанасов " - учените се надяват да намерят партньорства в средите на българския и интернационалния бизнес, където огромна част от плодовете на труда им биха намерили приложение.

" Този институт с българско и задгранично присъединяване от целия свят е практично начало за дейно ръководство на време, запаси и гений от хора с опит и е част от една бъдеща системаот центрове с капацитет за стратегически за България " Научен златен век " с пряк импакт върху обществото. " - показва проф. Теньо Попминчев.

Занапред той ще поделя времето и научния си гений сред континентите от двете страни на Атлантика, а повече от всичко би желал да придвижи искрата на откривателството в родината си.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР